ADD

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. De volledige benaming wordt als volgt benoemd: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend onoplettendheid type genoemd. Het is een aangeboren aandoening waarbij je veelal concentratieproblemen hebt. ADD is het subtype van ADHD, maar in tegenstelling tot ADHD heeft ADD niet het hyperactieve en impulsieve component. Vaak zijn mensen die gediagnosticeerd zijn met ADD overgevoelig voor prikkels van buitenaf. Hierdoor trekken deze personen zich vaak terug om deze prikkels/ervaringen te verwerken. Bij LMcare stellen we geen diagnose ADD, maar behandelen we het wél.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van ADD

Bij het ontstaan van ADD speelt erfelijkheid een grote rol. Net als bij ADHD heeft ADD voor 75% een erfelijke oorzaak. De kans is dus groot dat je het gekregen hebt van je ouders en dat zij zelf ook ADD zullen hebben. Hersencellen sturen signalen naar elkaar door zogenaamde neurotransmitters. Dopamine en noradrenaline zijn bijvoorbeeld neurotransmitters.

Door te weinig aanmaak van deze neurotransmitters dopamine en noradrenaline worden er onvoldoende signalen aan de hersenen doorgegeven. Hierdoor wordt informatie minder efficiënt geregistreerd door de hersenen. Het deel van de hersenen dat betrokken is bij functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing wordt hierdoor minder aangesproken.

Deze verstoring in de neurotransmitters heeft als gevolg dat mensen met ADHD tegen impulsief gedrag, hyperactiviteit en aandachtsproblemen aan kunnen lopen. Bij ADD is juist het aandachtsprobleem het voornaamste problemen. Bij mensen met ADD is hyperactiviteit of impulsief gedrag een stuk minder een probleem of zelfs geheel niet. Het komt dan ook vaak voor dat volwassenen die in een eerder stadium (als kind) gediagnosticeerd zijn met ADHD als volwassene getypeerd worden als iemand met ADD. Het is belangrijk om erachter te komen of iemand wel of niet te maken heeft met ADHD of ADD. De levenskwaliteit door behandeling zou aanzienlijk kunnen stijgen.

Gerelateerde aandoeningen

ADHD

ADHD, ook wel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een aandachtstekortstoornis mét hyperactiviteit.

Kenmerken van ADD

Omdat ADD moeilijk te testen is, wordt het vastgesteld aan de hand van een aantal kenmerken. LMcare stelt geen ADD diagnose, maar behandelt het wél. LMcare stelt geen ADD diagnose, maar behandelt het wél.

In ieder geval moet iemand zes maanden lang aan minimaal vijf van onderstaande kenmerken voldoen:

  • Weinig letten op details
  • Concentratieproblemen bij taken
  • Dingen verliezen die nodig zijn voor de uitvoering van taken
  • Problemen met het organiseren
  • Vermijden of twijfelen aan taken
  • Indruk wekken niet te luisteren
  • Makkelijk worden afgeleid door externe factoren
  • Vergeetachtigheid bij dagelijkse activiteiten

Deze vijf of meer kenmerken dienen ook al voor je twaalfde te zijn voorgekomen. Daarnaast treden ze op in meerdere omgevingen en staan ze los van een psychotische ziekte of psychiatrische diagnose. Belangrijk om te onthouden is dat kinderen met ADD vaak geen last hebben van hyperactiviteit. Wel zijn deze kinderen vaak dromerig en kun je het gevoel hebben dat de wereld soms een beetje langs deze kinderen heen gaat.
Als dit alles het geval is en het beeld klopt bij je leeftijd, kun je ervan uitgaan dat je ADD hebt. Om dit zeker te weten is het belangrijk dat je hier een diagnose voor hebt. Daarna kunnen onze psychologen jouw behandelen voor ADD.

Behandeling van ADD

Met de juiste therapie kun je goed met ADD leren leven. De behandeling van ADD kan met de cognitieve gedragstherapie (CGT) die LMcare aanbiedt. In deze therapie leren we je manieren aan om goed met ADD om te gaan. Je krijgt technieken en handvatten om op een gezonde manier te denken en te handelen. Wij voeren geen ADD diagnostiek uit, maar leren jou om te gaan met de klachten van ADD.

Het is voor mensen met ADD ontzettend belangrijk om deze therapie te krijgen. Veel kinderen (of volwassenen) ontwikkelen problemen als gevolg van een aandoening als ADD. Hierbij kan gedacht worden aan problemen als angst om te falen, depressiviteit, gedragsproblemen of leerproblemen. Door de gedragstherapie (CGT) leren ze zoals gezegd om te gaan met de aandoening om zo andere problemen te voorkomen.

Heb jij de diagnose ADD en wil je hier graag voor behandeld worden? Plan dan een afspraak in met een psycholoog van LMcare. Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Paniekstoornis
Als je deze stoornis hebt, wordt je regelmatig plotseling overvallen door een angstig of ellendig gevoel. Je krijgt het gevoel dat je de controle volledig verliest. De paniek hierover kan enkele minuten tot een half uur duren.

Piekerstoornis
Bij deze stoornis maak je je voortdurend zorgen. Je denkt overdreven veel en voelt je dan gespannen en nerveus.

Dwangstoornis
Er is sprake van een dwangstoornis als je bepaalde handelingen of rituelen steeds moet herhalen van jezelf. Doe je dit niet dan krijg je angst en stress. Een bekende dwangstoornis is smetvrees.

Straatvrees
Bij straatvrees, ook wel agorafobie, mijd je openbare plekken. Je bent bang om je vertrouwde omgeving te verlaten. Bijvoorbeeld omdat je bang bent om de weg naar huis niet meer terug te vind

Sociale fobie
Met deze fobie ben je erg bang dat je iets doms doet of zegt en hierop kritiek krijgt.

Vaak ben je bang dat andere mensen je niet aardig vinden. Sociale contacten ga je daarom liever uit de weg.

Hypochondrie
Bij deze stoornis ben je steeds bang dat je een ernstige ziekte hebt. Gewone lichamelijke klachten die je als bevestiging dat er iets mis is.

Dysmorfofobie
Je hebt bij deze fobie last van gedachten over je uiterlijk. Deze gedachten zijn niet of nauwelijks te stoppen. Je vindt iets lelijk en overdrijft dit.

Gerelateerde symptomen

Moeite met luisteren

Moeite met luisteren kan een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening.

Moeite met stilzitten

Moeite met stilzitten kan een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening.

Ongeduldig zijn

Wanneer iemand vaak ongeduldig is, dan kan dit te relateren zijn aan de onderliggende aandoening ADHD.

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Problemen met organiseren

Het kan heel goed zijn dat iemand moeite hiermee heeft door een onderliggende aandoening.

Veel en druk praten

Veel en druk praten kan een symptoom zijn van ADHD.

Onze psychologen staan voor je klaar

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Denise Habets
Psycholoog Msc

Tessa Geurts
Psycholoog Msc

Jan Slegers
GZ-Psycholoog

Eva Bon
Psycholoog Msc

Wendy Engelen
GZ-Psycholoog

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op