ADHD
ADHD, ook wel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een aandachtstekortstoornis mét hyperactiviteit. Dit laatste is een groot verschil met ADD, waarbij de hyperactieve component ontbreekt. Aandachts- en concentratieproblemen komen veel voor bij mensen met ADHD.
Een belangrijk onderscheid met veel andere stoornissen is dat ADHD een medische verklaring kent. Mensen met ADHD hebben namelijk een andere hersenactiviteit die hun concentratie beïnvloedt. ADHD begint normaal gesproken vanaf de kinderleeftijd. Bij zo’n 3-5% komt van de bevolking komen ADHD voor.

Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Ontstaan van ADHD
Maar hoe ontstaat ADHD? De oorzaak van ADHD ligt waarschijnlijk in de communicatie tussen bepaalde hersengebieden en met name de problemen in deze communicatie. Signalen in de hersenen worden uitgewisseld tussen hersencellen door middel van neurotransmitters. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat bij mensen met ADHD bepaalde neurotransmitters (dopamine en noradrenaline) in mindere mate voorkomen dan bij andere mensen. Hierdoor is het voor mensen met ADHD bijvoorbeeld een stuk moeilijker om lang de aandacht vast te houden.
Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat de hyperactieve aandachtsstoornis voor een groot deel erfelijk bepaald is. Het is namelijk voor 75% erfelijk. Dus de kans is heel groot dat je het krijgt van je vader of moeder. Ook heb je natuurlijk een verhoogde kans op ADHD als je oudere broer of zus ook te maken heeft met dezelfde aandoening.
Andere omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van ADHD. Er is een verhoogde kans op ADHD wanneer een moeder tijdens de zwangerschap alcohol drinkt of rookt. Wanneer een kind wordt blootgesteld aan verwaarlozing of kindermishandeling kan dit ook zeer zeker een rol spelen in het ontstaan van de aandoening. Daarnaast kan het natuurlijk ook liggen aan bevallingscomplicaties of aan een (te) laag geboortegewicht.
Gerelateerde symptomen
Kenmerken van ADHD
De kenmerken van ADHD verschillen sterk per persoon. Waar de ene persoon alleen last heeft van teveel energie, kan een andere persoon minder druk zijn en moeite hebben met het concentreren. Beide problemen kunnen ook voorkomen bij één persoon. De kenmerken van ADHD komen voor bij zowel een volwassene als bij een kind. Doordat volwassenen deze kenmerken en symptomen vaak beter kunnen onderdrukken of beter kunnen verbergen lijkt het soms alsof deze volwassene geen last heeft van deze kenmerken. Dit is echter niet waar. Ben jij benieuwd of iemand ADHD heeft?
Veel voorkomende kenmerken van ADHD zijn:
Aandachtsproblemen
- Snel afgeleid zijn en taken niet afmaken
- Weinig overzicht hebben
- Alleen geconcentreerd zijn als iets boeiend is
- Moeite met luisteren
- Chaotisch en vaak spullen kwijt zijn
- Vergeetachtig
Hyperactiviteit
- Rusteloosheid
- Veel en druk praten
- Moeite met stilzitten
- Veel willen bewegen
- Slecht kunnen ontspannen
- Veel en fanatiek sporten
Impulsiviteit
- Ongeduldig zijn
- Zeggen wat je denkt
- Anderen snel onderbreken
- Snel nieuwe relaties/banen aangaan en verbreken
- Impulsaankopen
- Vreetbuien
Mocht je het vermoeden hebben dat jij of iemand anders in jouw omgeving op basis van deze kenmerken ADHD heeft dan kan een psycholoog of psychiater deze diagnose stellen. Bij LMcare stellen we geen diagnose, maar behandelen we wél ADHD.
Behandeling van ADHD
Omdat ADHD medisch is, kan het niet worden genezen. Wij voeren geen ADHD diagnostiek uit, maar bieden wel cognitieve gedragstherapie (CGT) waarmee we jouw ADHD-klachten kunnen verlichten. Cognitieve gedragstherapie is één van de meest voorkomende behandelvormen wat betreft ADHD in Nederland. Dit komt doordat gedragscomponenten en andere cognitieve variabelen van invloed zijn op de symptomen. De aandoening zelf valt dus niet te behandelen maar de symptomen wel. Hierdoor zullen de klachten van ADHD wel vermindert kunnen worden. De levenskwaliteit van iemand met ADHD kan hierdoor een stuk verbeterd worden.
Mensen die ADHD hebben, ontwikkelen eerder klachten als een angststoornis, depressie of een negatief zelfbeeld. Het krijgen van gedragstherapie (CGT) is daarom erg belangrijk voor mensen met ADHD om deze andere psychische klachten te voorkomen.
CGT richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Op deze wijze leert iemand met ADHD beter omgaan met deze medische aandoening waardoor andere gerelateerde psychische klachten voorkomen kunnen worden.
Ben je benieuwd naar deze behandelmethode? Of wil je meer informatie over LMcare? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.
Gerelateerde symptomen
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.