Agorafobie
Plein- of straatvrees (agorafobie) is een angststoornis. Heb je agorafobie, dan spelen bij alleen al de gedachten aan drukke en onoverzichtelijke plekken extreme angstgevoelens op. Denk hierbij aan pleinen, supermarkten of het openbaar vervoer
Er is geen reële reden om angstig te zijn, maar toch voel je de angst in je lichaam. Deze hevige angst komt niet eenmalig voor, maar bijna iedere keer wanneer je in één van de gevreesde situaties terechtkomt.
Om de angst en paniek te voorkomen ga je drukke en gevreesde situaties uit de weg. Kun je de plaats écht niet vermijden? Dan ervaar je intense angst en kan je een paniekaanval krijgen. Ook is het mogelijk dat je veiligheidsgedrag vertoont en altijd kiest voor een plek zo dicht mogelijk bij de (nood)uitgang. Als je door agorafobie aan huis gebonden bent kun je hier ongelukkig of uiteindelijk zelfs eenzaam en depressief van worden.

Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Gerelateerde aandoeningen
Kenmerken agorafobie
- Je hebt een sterke angst voor een of meer van de onderstaande vijf situaties:
- Het gebruik van (openbaar) vervoer.
- In grote open ruimte verblijven zoals pleinen of winkelcentra.
- In ruimte verblijven waar je moeilijk uit kunt zoals supermarkten, bioscopen of collegezalen.
- In de rij staan of in een grote mensenmassa zijn.
- Zonder gezelschap buitenshuis zijn.
- Je bent bang voor deze situaties en/of vermijd ze omdat je:
- Bang bent dat je geen hulp krijgt.
- Bang bent voor paniekaanvallen.
- Je zorgen maakt dat er iets gebeurd dat gênant is.
- De angst is bijna altijd aanwezig in dit soort situaties
- Je probeert de situaties uit de weg te gaan. Als het echt niet anders kan neem je het liefst iemand mee. Wanneer dat niet lukt, ga je alleen. Die situatie wordt dan wel als zeer beangstigend ervaren.
- De angst voor de situaties is overdreven. Het is niet een angst die door veel mensen ervaren wordt.
- De angst is zeer langdurig en houdt vaak zes maanden of langer aan.
- De angst zorgt er voor dat je leven er onder lijdt. Je hebt dan moeite om in je werk of in hun privéleven te functioneren.
- De angst is niet beter te verklaren met een andere angststoornis
Gerelateerde symptomen
Behandeling agorafobie
Ongeveer 1% van de Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met agorafobie. Het komt vooral voor bij jongeren tussen de 10 en 24 jaar en jongvolwassenen tot 35 jaar. Agorafobie gaat ook vaak samen met ook andere psychische problemen, zoals andere angststoornissen of depressie.
De behandeling die we graag inzetten voor jouw agorafobie is cognitieve gedragstherapie (CGT). In deze therapie draait het om het identificeren en corrigeren van je denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.
Je zult zelf beseffen hoe belangrijk het is om met agorafobie om te kunnen gaan. Vaak is het een ontzettende belemmering in het dagelijkse leven. Je doet de dingen niet meer waar je juist veel plezier uithaalt. Er worden situaties vermeden die jou normaal gesproken juist veel geluk opleveren. Dit kan ten koste gaan van jouw leefplezier en levenskwaliteit. Om weer in een situatie terecht te komen waarbij je alles uit het leven wilt en kunt halen is dan ook erg belangrijk.
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.