Autisme Archieven - LM-Care

Autisme

Autisme is de verzamelnaam voor problemen met sociale contacten, sociale communicatie, flexibel denken en bij het handelen en filteren van bepaalde informatie. Autisme komt in Nederland voor bij 1-2% van de bevolking. Voornamelijk op sociaal gebied ondervinden mensen met autisme veel problemen. Autisme is een vorm van een autismespectrumstoornis. Vroeger werd er een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten van autisme: het klassieke autisme, PDD-NOS en Asperger. Tegenwoordig wordt er steeds meer gesproken over een autismespectrumstoornis.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

lmcare app

Ontstaan van autisme

Bij het ontstaan van autisme is niet één duidelijke reden aan te wijzen. Er zijn verschillende risicofactoren voor het feit dat iemand autisme krijgt. Erfelijkheid speelt een grote rol. Wanneer één van jouw ouders autisme heeft, dan heb jij 15 tot 20% kans om ook autisme te krijgen. Wanneer twee mensen uit het gezin autisme hebben, dan is de kans zelfs 40% om autisme te krijgen. Autisme wordt normaal gesproken veroorzaakt door een combinatie van factoren. Een combinatie tussen bepaalde genvarianten en omgevingsfactoren is hierbij de meest voorname oorzaak.

In de combinatie met genvarianten zijn er verschillende omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen. Zo kan een hogere leeftijd van ouders, of een te laag geboortegewicht bijdragen aan het risico op autisme.

Maar de kans is bijvoorbeeld ook groter wanneer een kind in de baarmoeder in aanraking komt met pesticiden. Of deze pesticiden dan vervolgens echt tot autisme leiden ligt eraan hoe deze pesticiden worden afgebroken door het ongeboren kindje.

Gerelateerde aandoeningen

Kenmerken van autisme

Autisme wordt vastgesteld door een psychiater of psycholoog op basis van gedragskenmerken. Mensen met autisme kunnen veel van elkaar verschillen. Het is dus belangrijk om door een erkend iemand gedegen onderzoek te laten doen. Maar wat zijn dan kenmerken die iemand met autisme kan hebben?

Bekende kenmerken die in verband gebracht worden met autisme zijn:

  • Moeite op sociaal gebied
  • Niet flexibel
  • Het heel letterlijk nemen van dingen
  • Moeite met overzicht bewaren
  • Perfectionistisch
  • Nauwkeurig
  • Kan ontzettend gefocust zijn
  • Moeite om informatie te verwerken
  • Goed kunnen analyseren
  • Recht door zee

Zoals je ziet liggen kunnen de  kenmerken bij autisme ver uit elkaar liggen. Over het algemeen zijn het kenmerken waar ieder mens tot op bepaalde hoogte last van kan hebben. Het is daarom belangrijk om goed vast te stellen of iemand wel of geen autisme heeft om tot een goede behandeling te komen.

Behandeling van autisme

Wanneer iemand autisme heeft is het belangrijk voor diegene om behandeld te worden. Iemand kan zo beter omgaan met zijn of haar autisme en bijbehorende klachten. Autisme bij kinderen wordt veel behandeld. Toch lopen volwassenen met autisme ook nog vaak tegen problemen aan terwijl behandeling bij volwassenen minder voorkomt. Behandeling van autisme bij volwassen draagt ook zeker bij aan hoe zij hun leven kunnen leiden.

lmcare past cognitieve gedragstherapie (CGT) toe bij de behandeling van autisme. Het helpt mensen met autisme om de klachten die zij ondervinden te verminderen. Er worden handvatten en technieken aangeleerd die ervoor zorgen dat bepaalde tekorten waar iemand met autisme tegenaan loopt gecompenseerd kunnen worden. Definitief veranderen van deze tekorten is namelijk moeilijk. Het verminderen van klachten en het hierbij verbeteren van de zelfacceptatie is belangrijk om een beter en makkelijker leven te kunnen leiden.

Het voorkomt daarnaast ook verdere ontwikkeling van andere aandoeningen en bijbehorende klachten. Wanneer autisme niet behandeld wordt is de kans aanwezig dat iemand bijvoorbeeld angststoornissen ontwikkelt. 

Wil jij meer informatie over de cognitieve gedragstherapie en hoe deze therapie jou kan helpen met autisme?
Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde symptomen

Vorige Volgende