Chronische pijn

Bij chronische pijn ervaar je continu pijn van een letsel, infectie of ziekte. Je voelt ook pijn als het al niet meer zo ernstig is of zelfs voor een groot deel verholpen is. Dit heeft te maken een verkeerde beoordeling van je hersenen, die de ernst ervan nog steeds overschatten. De aanhoudende pijn tast je welzijn, functioneren en kwaliteit van leven aan.

Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn in je leven die langer duurt dan een normale genezingsperiode.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van chronische pijn

In je lichaam heb je opioïde receptoren. Dit zijn endorfines die bijdragen aan het verminderen van pijn. Als je een hoge pijngevoeligheid hebt, maakt je lichaam minder opioïden receptoren aan dan gemiddeld. Hierdoor kan je lichaam de pijn niet goed opvangen, omdat de boodschap de zenuwcellen niet bereikt. Het gevolg hiervan is chronische pijn.

Er zijn ook andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er chronische pijn bij iemand ontstaat. Pijn heeft altijd te maken met je lichaam en hoe je gedachten hierop reageren. Daarnaast is het ook van belang hoe je omgeving reageert op je pijn. Dit zijn de zogenaamde psychische, lichamelijke en sociale factoren die meespelen in de pijn die jij ervaart.

Wat zijn dan nog meer oorzaken van chronische pijn? Wij hebben ze voor je hieronder uiteengezet:

 • Bij het langere tijd hebben van pijn kunnen de zenuwen extra gevoelig worden. Hierdoor sturen de zenuwen meer pijnprikkels richting de hersenen. Hierdoor ervaar je meer pijn, of de pijn duurt langer.
 • Het komt ook voor dat de zenuwen extra gevoelig blijven, ook al is er geen directe reden meer voor deze pijn. De hersenen blijven op dit moment maar pijnprikkels ontvangen ondanks dat de oorzaak dus al verdwenen is. Dit kan als gevolg hebben dat pijn langer voorkomt en dus chronisch wordt.

Kenmerken van chronische pijn

De kenmerken van chronische pijn verschillen per mens. Waar voor de één de pijn meevalt is het voor een ander ondraaglijk. Het kan in de loop van de dag verergeren of toenemen als je beweegt. Het constant ervaren van pijn heeft natuurlijk een behoorlijke impact op het welzijn van de patiënt. Het is dus belangrijk om vast te stellen of de pijn chronisch van aard is en of er een behandeling mogelijk is.

Klachten die we bij chronische pijn vaak horen zijn:

 • Scherpe of stekende pijn
 • Brandend gevoel
 • Spierpijn
 • Gevoelig of pijn bij aanraking
 • Rugpijn (zowel laag, middel als hoog)
 • Pijn in de nek
 • Pijn in de schouders
 • Artrosepijn
 • Reuma
 • Chronische zenuwpijn

We spreken zoals reeds benoemd pas van chronische pijn als de pijn langer aanhoudt dan zou moeten. Dit betekent dus dat je pas mag spreken van chronische pijn wanneer er nog steeds pijn wordt ervaren nadat de officiële genezingsperiode is verstreken.

Behandelen van chronische pijn

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties. Daarom is chronische pijn te behandelen met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Deze therapie richt zich op het verleggen van je focus en het realiseren dat je zelf de macht hebt om ervaringen te beïnvloeden. Dit zorgt voor betere omstandigheden om met pijn om te gaan.
Je leert bij CGT een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan, zodat je beter met je chronische pijn kunt omgaan.

Pijn kan er voor zorgen dat je andere psychologische klachten gaat ervaren. Het hebben van pijn kan een bepaalde onrust met zich meebrengen of ervoor zorgen dat je somber of onzeker wordt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je angstig wordt, je denkt bijvoorbeeld dat de pijn te relateren is aan een onderliggend probleem.

Vanuit dit oogpunt is het dan ook belangrijk om over de pijn te praten en er precies achter te komen waarom de pijn chronisch is. Er kan ook in kaart gebracht worden hoe bijvoorbeeld jouw omgeving reageert op jouw pijn en of deze chronische pijn niet in stand worden gehouden mede door je omgeving.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde symptomen

Druk op de borst

Er zijn veel verschillende activiteiten waarbij iemand druk op de borst kan ervaren.

Hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen.

Gevoelig of pijn bij aanraking

Als iemand jou aanraakt en dit is gevoelig of dit veroorzaakt pijn, dan kan dit te maken hebben met chronische pijn.

Scherpe of stekende pijn

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties.

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen symptomen zijn voor onderliggende aandoeningen.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.