Depressie

Het is heel normaal om je weleens somber te voelen en geen zin hebt in de dingen van je dagelijkse leven. Dat overkomt iedereen en gaat normaal gesproken vanzelf weer over.

Mocht dit niet zo zijn, en houden somberheidsklachten langer dan twee weken aan, dan spreken we van een depressie.

Ruim 19% van de Nederlanders heeft in zijn leven weleens een depressie gehad. Meer dan de helft van deze mensen herstelt binnen drie maanden door goede hulp.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Gerelateerde symptomen

Chronische pijn

Bij chronische pijn ervaar je continu pijn van een letsel, infectie of ziekte.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Somatoforme stressstoornis

Een somatoforme stressstoornis is een aandoening waarbij mensen last hebben van lichamelijke klachten die hun leven verstoren

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven.

Kenmerken van een depressie

Met een depressie kun je minder genieten van de mooie momenten in je leven. Je hebt het gevoel dat het plezier in je leven steeds verder zoekraakt. Bij een depressie dienen de klachten wel langer dan twee weken aan te houden om officieel over een depressie te kunnen spreken.

Bij een depressie heb je altijd last van een:

 • Verlies in interesse en vreugde
 • Neerslachtige stemming

Depressieve klachten zijn niet altijd goed te herkennen. Jouw klachten kunnen namelijk ook van iets anders komen. Een depressie typeert zich door twee type symptomen, psychische en lichamelijke redenen. Enerzijds zijn dit dus symptomen die psychisch van aard zijn, anderzijds zijn dit klachten die je echt lichamelijk ervaart.

In ieder geval spelen vijf van onderstaande kenmerken altijd een rol bij depressie:

 • Spier- en hoofdpijn
 • Slecht slapen
 • Extreem onrustig voelen
 • Moeite met concentreren
 • Heel veel piekeren
 • Prikkelbaar zijn
 • Energieloos voelen
 • Verandering in gewicht
 • Schuldgevoel
 • Weinig zelfwaardering
 • Geen behoefte aan intimiteit
 • Ingetogen stemming
 • Geen eetlust

Het is belangrijk om zeker te weten dat iemand last heeft van een depressie. Het is namelijk ontzettend belangrijk om behandeld te worden. Door een behandeling is de kans groot dat je op termijn weer normaal kunt leven. Laat je dan ook altijd op tijd en grondig onderzoeken door een psychiater of psycholoog.

Ontstaan van een depressie

Aan een depressie kunnen verschillende zaken ten grondslag liggen. Depressie kan zowel ontstaan door gebeurtenissen in het leven als wel door bijvoorbeeld genetische aanleg of andere biologische redenen. Wellicht herken je een van de onderstaande veroorzakers:

 • Genetische aanleg. Depressie kan erfelijk zijn en door je vader of moeder zijn doorgegeven. De stoffen serotonine, dopamine en norepinefrine spelen hierbij een grote rol. Ze beïnvloeden je stemming, denkpatronen en organen.
 • Sociale- en omgevingsfactoren. Sommige dingen die in je leven gebeuren, hebben een diepe impact op je levensvreugde, zoals het wegvallen van een dierbare of het missen van sociale steun.
 • Negatieve ervaringen. Gebeurtenissen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je heel negatief over jezelf denkt. Je kunt je door een traumatisch ervaring heel waardeloos voelen. Het is belangrijk dat je jouw trauma begrijpt en het daardoor los kunt laten.
 • Biologische redenen. Neurotransmitters zorgen ervoor dat hersencellen middels bepaalde signalen kunnen communiceren met elkaar. Bij mensen met depressie komen bepaalde neurotransmitters (serotonine en noradrenaline) in mindere mate voor in bepaalde hersengebieden.
 • Hormonale ontregeling. Je bent kwetsbaarder voor een depressie als je hormoonhuishouding volledig ontregeld is.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.