Depressie
Het is heel normaal om je weleens somber te voelen en geen zin hebt in de dingen van je dagelijkse leven. Dat overkomt iedereen en gaat normaal gesproken vanzelf weer over.
Mocht dit niet zo zijn, en houden somberheidsklachten langer dan twee weken aan, dan spreken we van een depressie.
Ruim 19% van de Nederlanders heeft in zijn leven weleens een depressie gehad. Meer dan de helft van deze mensen herstelt binnen drie maanden door goede hulp.

Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Gerelateerde symptomen
Kenmerken van een depressie
Met een depressie kun je minder genieten van de mooie momenten in je leven. Je hebt het gevoel dat het plezier in je leven steeds verder zoekraakt. Bij een depressie dienen de klachten wel langer dan twee weken aan te houden om officieel over een depressie te kunnen spreken.
Bij een depressie heb je altijd last van een:
- Verlies in interesse en vreugde
- Neerslachtige stemming
Depressieve klachten zijn niet altijd goed te herkennen. Jouw klachten kunnen namelijk ook van iets anders komen. Een depressie typeert zich door twee type symptomen, psychische en lichamelijke redenen. Enerzijds zijn dit dus symptomen die psychisch van aard zijn, anderzijds zijn dit klachten die je echt lichamelijk ervaart.
In ieder geval spelen vijf van onderstaande kenmerken altijd een rol bij depressie:
- Spier- en hoofdpijn
- Slecht slapen
- Extreem onrustig voelen
- Moeite met concentreren
- Heel veel piekeren
- Prikkelbaar zijn
- Energieloos voelen
- Verandering in gewicht
- Schuldgevoel
- Weinig zelfwaardering
- Geen behoefte aan intimiteit
- Ingetogen stemming
- Geen eetlust
Het is belangrijk om zeker te weten dat iemand last heeft van een depressie. Het is namelijk ontzettend belangrijk om behandeld te worden. Door een behandeling is de kans groot dat je op termijn weer normaal kunt leven. Laat je dan ook altijd op tijd en grondig onderzoeken door een psychiater of psycholoog.
Ontstaan van een depressie
Aan een depressie kunnen verschillende zaken ten grondslag liggen. Depressie kan zowel ontstaan door gebeurtenissen in het leven als wel door bijvoorbeeld genetische aanleg of andere biologische redenen. Wellicht herken je een van de onderstaande veroorzakers:
- Genetische aanleg. Depressie kan erfelijk zijn en door je vader of moeder zijn doorgegeven. De stoffen serotonine, dopamine en norepinefrine spelen hierbij een grote rol. Ze beïnvloeden je stemming, denkpatronen en organen.
- Sociale- en omgevingsfactoren. Sommige dingen die in je leven gebeuren, hebben een diepe impact op je levensvreugde, zoals het wegvallen van een dierbare of het missen van sociale steun.
- Negatieve ervaringen. Gebeurtenissen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je heel negatief over jezelf denkt. Je kunt je door een traumatisch ervaring heel waardeloos voelen. Het is belangrijk dat je jouw trauma begrijpt en het daardoor los kunt laten.
- Biologische redenen. Neurotransmitters zorgen ervoor dat hersencellen middels bepaalde signalen kunnen communiceren met elkaar. Bij mensen met depressie komen bepaalde neurotransmitters (serotonine en noradrenaline) in mindere mate voor in bepaalde hersengebieden.
- Hormonale ontregeling. Je bent kwetsbaarder voor een depressie als je hormoonhuishouding volledig ontregeld is.
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.