Identiteitsproblematiek | LMcare

Identiteitsproblematiek

uniek maakt. Wanneer je niet goed weet wie je bent, dan spreken we van een identiteitsprobleem. Mensen met identiteitsproblematiek worstelen met bepaalde vragen. Wie zijn zij nou? Wat willen ze in het leven, wat kunnen ze?

Identiteitsproblematiek komt voor bij zowel jong volwassenen (puberteit) als bij volwassenen zelf en kan een behoorlijk probleem zijn voor iemand.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

lmcare app

Ontstaan van identiteitsproblematiek

Wanneer een mens opgroeit dan worden er bepaalde kwaliteiten ontwikkelt. Bij de ontwikkeling van een mens spelen veel factoren mee. Zo zorgen opvoeding, erfelijke eigenschappen en omgevingsfactoren ervoor hoe jij je ontwikkelt tot een uniek mens. Alles wat ervoor zorgt dat wij uniek zijn als mens zorgt ervoor dat wij een eigen identiteit krijgen en hebben.

Het kan voorkomen dat er in de ontwikkeling van een eigen identiteit iets misgaat. Hier zijn veel redenen voor aan te wijzen. Vaak zie je dat je je gaat aanpassen aan anderen en aan hoe zij jou zien. Op deze wijze ga jij je telkens aanpassen aan anderen. Hierdoor leef je steeds meer naar de verwachting van anderen. Het probleem hierbij is dat jij je eigen normen en waarden vergeet en je op deze wijze steeds meer jezelf verliest.

Maar hoe kan het nou dat je zo bezig bent met doen wat anderen van jou verwachten? Vaak staat waardering aan de oorsprong van deze problematiek, en dan met name het ontbreken van deze waardering. Worden jouw persoonlijke kwaliteiten namelijk niet erkend, opgemerkt en gewaardeerd, dan is de kans groot dat jij af gaat wijken van jouw persoonlijke kwaliteiten. Je wilt je namelijk gewaardeerd voelen waardoor je steeds meer gaat leven naar andermans mening.

Gerelateerde aandoeningen

Kenmerken van identiteitsproblematiek

Mensen met een identiteitsprobleem worstelen met het antwoord op de vraag wie ze nou precies zijn als mens. Natuurlijk kent iedereen wel eens twijfels. Het is dus belangrijk om erachter te komen of jij gewone twijfels als iedereen ervaart, of dat jij daadwerkelijk te maken hebt met identiteitsproblematiek.

Het hebben van identiteitsproblematiek kent verschillende vervelende symptomen. Veel voorkomende zijn bijvoorbeeld:

  • Je bent gevoelig voor kritiek en kunt hier niet goed mee omgaan. 
  • Je hebt moeite met het omgaan met emoties
  • Keuzestress. Het maken van keuzes is moeilijk voor jou.
  • Je hebt minder eigenwaarde. Dit kan leiden tot behoorlijk onzeker zijn in het dagelijkse leven.
  • Je twijfelt over je seksuele geaardheid doordat je niet goed weet wie je bent.
  • Boosheid.

Het hebben van een identiteitsprobleem herken je vaak bij beslissende momenten in jouw leven. Is het bijvoorbeeld eindelijk tijd om je studie te kiezen maar kom je er totaal niet uit? Een identiteitsprobleem kan hiervoor de oorzaak zijn. Hetzelfde geldt in je latere leven wanneer je bijvoorbeeld moet kiezen voor een bepaalde baan. Doordat je niet goed weet wie je bent en waar je naartoe wilt, zijn dit soort keuzes vaak extreem moeilijk voor mensen met deze problematiek.

Behandeling van van identiteitsproblematiek

Het behandelen van identiteitsproblematiek is belangrijk. Leven met deze problematiek is lang niet altijd even makkelijk. Het zorgt voor een onzeker gevoel doordat je vaak in twijfelt zit. Immers, als jij zelf niet weet wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn, hoe kan iemand anders die dan beoordelen? Dit zijn vraagstukken die vaak door het hoofd gaan van iemand met identiteitsproblemen. Om het leven weer wat aangenamer te maken is het zeer zinvol om in behandeling te gaan.

Het behandelen van identiteitsproblematiek is er met name op gericht op het ontwikkelen van een eigen identiteit. LM-care doet dit middels cognitieve gedragstherapie. Hierbij gaan wij in gesprek om een duidelijk en helder zelfbeeld te creëren. Hierdoor komt iemand weer goed in zijn vel te zitten. Mensen krijgen weer meer zelfvertrouwen en zullen beter en sneller keuzes gaan maken.

LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst die werken met een versnelde behandelprocedure. In een kort tijdsbestek heb je veelvuldig contact met jouw online psycholoog. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Symptomen waarbij we kunnen helpen

Vorige Volgende

Reactie contactformulier - Algemeen

  • Heb je last van suïcidale klachten? Bel 113.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.