PTSS

PTSS staat voor posttraumatische-stressstoornis. Dit is een stoornis die zich bij mensen ontwikkelt na een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Na een ingrijpende gebeurtenis ervaren mensen vaak kort stressklachten. Deze klachten worden door een groot deel van de mensen gewoon verwerkt en verdwijnen vanzelf naarmate de tijd vordert.

Er is echter een klein deel van de mensen die de gebeurtenis niet goed verwerken en hierdoor PTSS ontwikkelen.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van PTSS

Zoals gezegd ontstaat PTSS door een ingrijpende gebeurtenis, of een serie van schokkende gebeurtenissen in jouw leven. Er zijn genoeg situaties in het leven die ervoor kunnen zorgen dat je dat specifieke moment moeilijk kunt vergeten. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, mishandeling, een overval of bijvoorbeeld oorlogsgeweld. Alleen de schokkende gebeurtenis zelf zorgt niet voor het ontwikkelen van PTSS.

Er zijn meerdere dingen van invloed hierop. Hoe is iemands persoonlijkheid? Hoe is iemand opgevangen na een schokkende gebeurtenis? Hoe reageert iemand zelf op de gebeurtenis?

Wanneer je een extreme gebeurtenis hebt meegemaakt dan kost het tijd om van deze gebeurtenis te herstellen. In extreme gevallen is het goed mogelijk dat iemand niet herstelt van een bepaalde gebeurtenis. Je ontwikkelt verschillende klachten, zowel lichamelijk of geestelijk. In feite heb je nog zoveel last van deze gebeurtenis dat je leven er heel anders uit ziet en je leven behoorlijk verstoord is.

De opvang is ontzettend belangrijk na een schokkende gebeurtenis. Mensen hebben hierbij steun nodig van hun omgeving. Ze moeten kunnen praten over wat er is gebeurd om het te kunnen verwerken. Hoe beter deze opvang is na de tijd, hoe makkelijker het voor iemand is om te verwerken. Ook hoe iemand zelf de gebeurtenis heeft ervaren en op terugkijkt speelt mee.

Er zijn mensen die het leven een stuk meer op waarde kunnen schatten na een gebeurtenis. Dit helpt mee in het proces van verwerking.

Gerelateerde aandoeningen

Depressie

Met een depressie kun je minder genieten van de mooie momenten in je leven.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Somatoforme stressstoornis

Een somatoforme stressstoornis is een aandoening waarbij mensen last hebben van lichamelijke klachten die hun leven verstoren

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Kenmerken van PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben voor mensen. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven. Het hebben van relaties, of het doen van dagelijkse dingen is een stuk moeilijker dan voorheen. De symptomen van PTSS is te verdelen in een aantal hoofdcategorieën. Onder deze hoofdcategorieën vallen weer onderliggende symptomen en klachten.

Herbeleving, zaken vermijden en spanningen zijn de hoofdgroepen waarin de symptomen van PTSS te verdelen zijn.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Herbeleving. Dit kan zich uiten in nachtmerries die je krijgt van het voorval. Wanneer je terugdenkt aan het voorval dan kun je hier ook zeker lichamelijk last van ondervinden. Je hartslag kan omhoog schieten, je gaat overmatig transpireren of je gaat trillen. Een herbeleving kan bij iemand veel angst oproepen en als zeer onaangenaam worden ervaren.
  • Je kunt bepaalde situaties of zaken gaan vermijden. Je kunt je voorstellen dat wanneer je iets heftigs hebt meegemaakt dat je hier niet weer aan herinnerd wilt worden. Je gaat bepaalde situaties vermijden die te relateren zijn aan het trauma dat je hebt opgelopen. Mensen keren vaker in zichzelf en praten minder over gevoelens waar zij mee zitten.
  • Je ontwikkelt bepaalde spanningen. Je bent zeer prikkelbaar.
  • Slaapproblemen. Door de angsten en herbelevingen kun je slaapproblemen ontwikkelen. Je komt moeilijk in slaap doordat je vaak terugdenkt aan het voorval. Het kan ook zijn dat je door de herbelevingen ‘s nachts wakker schrikt.

Behandeling van PTSS

Wanneer iemand te maken heeft met PTSS kan behandeling ontzettend helpen. Iemand leert omgaan met de schokkende gebeurtenis. Iemand kan weer normaal gaan leven. Wanneer PTSS behandeld wordt en de klachten verminderen of verdwijnen, dan zullen de symptomen ook minder worden en verdwijnen.

LMcare gebruikt cognitieve gedragstherapie voor PTSS. Hierbij wordt teruggeblikt op het voorval. Door het opgelopen trauma probeert iemand alle herinneringen hieraan te vermijden. Met cognitieve gedragstherapie gaan wij juist terug naar de gebeurtenis. Door juist naar de kern van het probleem te gaan, de angst, zal deze angst op termijn minder heftig worden.

Daarnaast proberen wij met cognitieve gedragstherapie jouw gedachten te veranderen. Veel mensen leggen de schuld van een gebeurtenis bij zichzelf neer. Bij cognitieve gedragstherapie werken we eraan om dit te veranderen en weer gezond na te gaan denken.

LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst die werken met een versnelde behandelprocedure. Ben jij benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met PTSS? Lees dan meer over onze werkwijze of neemt contact op met onze online psychische hulp.

Gerelateerde symptomen

Angst voor angst

Wanneer iemand ontzettend bang is voor iets kan er een angst voor de angst ontstaan.

Concentratieproblemen

Het constant hebben van concentratieproblemen kunnen gerelateerd zijn diepere aandoeningen

Hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Schuldgevoel

Als jij vaak last hebt van een schuldgevoel, is de kans groot dat er een onderliggende aandoening aan vast zit.

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen symptomen zijn voor onderliggende aandoeningen.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Bert van den Boomen
Klinisch psycholoog

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Cynthia van Genderen
Psychotherapeut

Denise Habets
Psycholoog Msc

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op