Somatoforme stressstoornis | LMcare

Somatoforme stressstoornis

Een somatoforme stressstoornis is een aandoening waarbij mensen last hebben van lichamelijke klachten die een leven langdurig en op aanzienlijke wijze verstoren. Kenmerkend is dat er geen duidelijke lichamelijke (of medische) oorzaak aan te wijzen is voor deze pijn. De pijn kan variëren tot lokale klachten of klachten die voor het hele lichaam gelden.

In principe is een somatoforme stressstoornis een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Ontstaan van een somatoforme stressstoornis

Maar hoe ontstaat nou een aandoening waar geen duidelijk aanwijsbare reden voor is? Psychische factoren hebben hierbij een grote rol. Wanneer iemand bijvoorbeeld slecht omgaat met jouw stress. Wanneer iemand veel last heeft van stress dan kan er iets in de hersenen gebeuren wat ervoor zorgt dat iemand lichamelijke pijn ervaart. Stress is dan ook een voor de hand liggende oorzaak voor een somatoforme stressstoornis.

Gevoeligheid van een mens speelt ook een rol. Als een mens gevoeliger is dan anderen, zal het het ook eerder pijn opmerken dan anderen. In principe is er niks mis met gevoelig zijn voor pijn. In het geval van een somatoforme stressstoornis kan het er echter voor zorgen dat mensen zoals gezegd eerder pijn gaan ervaren.

Wanneer er vervolgens geen lichamelijke klachten gevonden kunnen worden bij de pijn, kan het leiden tot een schaamtegevoel.

Gerelateerde aandoeningen

Kenmerken van somatoforme stressstoornis

De kenmerken die horen bij een somatoforme stressstoornis zijn zeer verschillend. De belangrijkste en meest kenmerkende is hierbij natuurlijk dat iemand lichamelijke pijn ervaart zonder duidelijk aanwijsbare reden. Dit betekent niet dat deze klachten gespeeld zijn. De persoon ervaart immers wel echt pijn.

Lichamelijke klachten die veelal voorkomen bij een somatoforme stressstoornis zijn:

 

  • Vermoeidheid
  • Pijn in de buik
  • Hoofdpijn
  • Last van de gewrichten
  • Pijn op de borst
  • Pijn (of uitval) in ledematen
  • Gevoel van duizeligheid
  • Last van de rug

Zoals je ziet zijn veel klachten vrij algemeen van aard. Deze klachten kunnen bij veel meer aandoeningen thuishoren. Het is dus belangrijk dat er onderzocht wordt of iemand last heeft van een somatoforme stressstoornis of misschien wel een ‘echte’ lichamelijke reden. Wanneer jij hierover twijfelt, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts of een erkend psycholoog van LMcare.

Behandeling van somatoforme stressstoornis

Wanneer jij gediagnosticeerd bent met een somatoforme stressstoornis, dan is behandeling erg belangrijk voor jou. Jij wilt immers van jouw pijn af. Bij LMcare behandelen we deze aandoeningen door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT). Hierbij kijken we of we de stress en dachten die horen bij deze stoornis kunnen behandelen.

Deze therapie richt zich op het verleggen van je focus en het realiseren dat je zelf de macht hebt om ervaringen te beïnvloeden. Dit zorgt voor betere omstandigheden om met pijn om te gaan. Je leert bij CGT een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan, zodat je beter met je pijn kunt omgaan.

Wanneer jij meer informatie wil over onze psychologen of over onze behandelwijze dan raden wij jou aan om contact op te nemen met ons!

Gerelateerde symptomen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende