Somatoforme stressstoornis

Een somatoforme stressstoornis is een aandoening waarbij mensen last hebben van lichamelijke klachten die een leven langdurig en op aanzienlijke wijze verstoren. Kenmerkend is dat er geen duidelijke lichamelijke (of medische) oorzaak aan te wijzen is voor deze pijn. De pijn kan variëren tot lokale klachten of klachten die voor het hele lichaam gelden.

In principe is een somatoforme stressstoornis een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van een somatoforme stressstoornis

Maar hoe ontstaat nou een aandoening waar geen duidelijk aanwijsbare reden voor is? Psychische factoren hebben hierbij een grote rol. Wanneer iemand bijvoorbeeld slecht omgaat met jouw stress. Wanneer iemand veel last heeft van stress dan kan er iets in de hersenen gebeuren wat ervoor zorgt dat iemand lichamelijke pijn ervaart. Stress is dan ook een voor de hand liggende oorzaak voor een somatoforme stressstoornis.

Gevoeligheid van een mens speelt ook een rol. Als een mens gevoeliger is dan anderen, zal het het ook eerder pijn opmerken dan anderen. In principe is er niks mis met gevoelig zijn voor pijn. In het geval van een somatoforme stressstoornis kan het er echter voor zorgen dat mensen zoals gezegd eerder pijn gaan ervaren.

Wanneer er vervolgens geen lichamelijke klachten gevonden kunnen worden bij de pijn, kan het leiden tot een schaamtegevoel.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Depressie

Met een depressie kun je minder genieten van de mooie momenten in je leven.

PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Kenmerken van somatoforme stressstoornis

De kenmerken die horen bij een somatoforme stressstoornis zijn zeer verschillend. De belangrijkste en meest kenmerkende is hierbij natuurlijk dat iemand lichamelijke pijn ervaart zonder duidelijk aanwijsbare reden. Dit betekent niet dat deze klachten gespeeld zijn. De persoon ervaart immers wel echt pijn.

Lichamelijke klachten die veelal voorkomen bij een somatoforme stressstoornis zijn:

  • Vermoeidheid
  • Pijn in de buik
  • Hoofdpijn
  • Last van de gewrichten
  • Pijn op de borst
  • Pijn (of uitval) in ledematen
  • Gevoel van duizeligheid
  • Last van de rug

Zoals je ziet zijn veel klachten vrij algemeen van aard. Deze klachten kunnen bij veel meer aandoeningen thuishoren. Het is dus belangrijk dat er onderzocht wordt of iemand last heeft van een somatoforme stressstoornis of misschien wel een ‘echte’ lichamelijke reden. Wanneer jij hierover twijfelt, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts of een erkend psycholoog van LMcare.

Behandeling van somatoforme stressstoornis

Wanneer jij gediagnosticeerd bent met een somatoforme stressstoornis, dan is behandeling erg belangrijk voor jou. Jij wilt immers van jouw pijn af. Bij LMcare behandelen we deze aandoeningen door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT). Hierbij kijken we of we de stress en dachten die horen bij deze stoornis kunnen behandelen.

Deze therapie richt zich op het verleggen van je focus en het realiseren dat je zelf de macht hebt om ervaringen te beïnvloeden. Dit zorgt voor betere omstandigheden om met pijn om te gaan. Je leert bij CGT een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan, zodat je beter met je pijn kunt omgaan.

Wanneer jij meer informatie wil over onze psychologen of over onze behandelwijze dan raden wij jou aan om contact op te nemen met ons!

Gerelateerde symptomen

Angst voor angst

Wanneer iemand ontzettend bang is voor iets kan er een angst voor de angst ontstaan.

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag.

Bang zijn voor een specifiek iets

Ben je bang voor bijv. tunnels, vliegen, hoogtes, spinnen, slangen, bloed of braken en probeer je deze specifieke dingen te vermijden? Dan kan het dat er sprake is van een specifieke fobie. Fobieën zijn over het algemeen goed behandelbaar.

Bepaalde acties steeds herhalen

Het constant moeten herhalen van bepaalde handelingen kan ervoor zorgen dat jij niet meer een normaal leven leidt.

Brandend gevoel

Het kan zijn dat jij op bepaalde plekken vaak een brandend gevoel ervaart. Dit kan komen door een ongeluk dat je hebt gehad of door een andere gebeurtenis.

Concentratieproblemen

Het constant hebben van concentratieproblemen kunnen gerelateerd zijn diepere aandoeningen

Dingen makkelijk kwijt raken

Dingen kwijtraken overkomt iedereen. Toch is er ook een kleine groep mensen waarbij dingen net iets makkelijker kwijt raken dan bij anderen. Voor deze groep mensen kan het een symptoom zijn voor een aandoening als ADHD en ADD.

Druk op de borst

Er zijn veel verschillende activiteiten waarbij iemand druk op de borst kan ervaren.

Energieloos voelen

Dit gevoel waarbij je geen energie hebt, kan ook een symptoom zijn van een dieperliggende oorzaak, namelijk een depressie.

Geen eetlust

Wanneer iemand geen eetlust heeft dan is dit een teken van het lichaam dat er iets niet helemaal goed zit.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Eelke Sistermans
GZ-psycholoog

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.