Home » Voor mensen met agorafobie wordt therapie ineens wél haalbaar door dit online te doen

Online psychologische hulp wordt steeds gebruikelijker en toegankelijker. In 2020 vertelde Claudi Bockting, hoogleraar klinisch psychologie, in een interview in de Volkskrant al dat haar wetenschappelijk onderzoek aantoont dat online therapie effectief is voor veel mensen1. LMcare-psycholoog Tessa Geurts-Meulendijk kan hierover meepraten. “Voor veel mensen is online een prettige en toegankelijke therapievorm. En in sommige gevallen is het juíst de oplossing. Voor mensen die last hebben van agorafobie bijvoorbeeld.”

Angst voor openbare plekken

Agorafobie wordt ook wel straat- of pleinvrees genoemd. Het woord komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘angst voor het marktplein’. Het is een angst voor het betreden van openbare plekken, zoals winkels of het openbaar vervoer. Tessa: “ Ten gevolge van angst kunnen mensen situaties gaan vermijden. Het vermijden van deze plekken kan ervoor zorgen dat de angst groeit en dat het steeds spannender wordt om het huis te verlaten. Hierdoor kan het voor mensen een té grote drempel zijn om naar de psycholoog op locatie te gaan, waardoor het voor hen simpelweg niet mogelijk is om de hulp te krijgen die zij graag zouden willen.

Therapie voor agorafobie richt zich op de negatieve gedachtepatronen en gedragingen die bijdragen aan de angst en leiden tot vermijding. Onder begeleiding van de psycholoog wordt stap voor stap gewerkt aan het weer durven ondernemen van spannende activiteiten.

Online maakt therapie haalbaar

Omdat de therapie bij LMcare volledig online is, voelt het voor mensen met agorafobie ineens wél haalbaar om een therapietraject te starten. Ze hoeven de straat niet op om de psycholoog te bereiken. Iemand hoeft de auto of de bus niet te pakken en niet in een drukke wachtkamer te wachten. De therapie kan gewoon plaatsvinden in hun eigen, veilige, vertrouwde omgeving.”

Kleine haalbare stappen

Het fijne van online therapie is dat de psycholoog indien gewenst in eerste instantie zelfs videobellend mee kan om te ondersteunen. Tessa: “Zo ben ik al regelmatig digitaal met iemand meegegaan in de bus of naar een drukke winkelstraat. Hierna bleek de stap om het zelf te durven (zonder de psycholoog op de telefoon) vele malen makkelijker te zetten.

Door online therapie te bieden bij agorafobie worden mensen niet in het diepe gegooid, maar krijgen zij de kans om kleine, haalbare stappen te zetten. Hierdoor is de kans van slagen -om het uiteindelijk allemaal weer zelf te durven- groter.”

Binnen LMcare zien we op zoveel vlakken dat online behandeling mooie resultaten oplevert, waaronder ook voor mensen met agorafobie. Dat mensen na onze online behandeling wel weer alleen de deur uit gaan, geeft aan dat ook deze behandeling online succesvol gegeven kan worden.

Benieuwd welke aandoeningen wij nog meer behandelen?

1 Bron: Volkskrant