
“Het is mijn doel om iemand af te leiden en dat kan dus heel goed online.”
Geschreven door: Vivian Rohmes
Bij LMcare weten we het: online behandelen werkt net zo goed als in de behandelkamer van de psycholoog. Eén van de behandelmethodes die we online toepassen is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). De psycholoog zet dan afleidende taken in om het werkgeheugen te belasten. Maar hoe werkt dat dan online? Femmy Peperzak – Orthopedagoog-Generalist bij LMcare en EMDR Europe practitioner – vertelt met veel passie en enthousiasme dat online behandelen in sommige gevallen zelfs beter werkt dan in de behandelkamer.
EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Degene vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die de persoon erbij voelt worden minder sterk. In Nederland verklaart men de werking van EMDR door middel van de werkgeheugentheorie.
EMDR is één van de wetenschappelijk bewezen methoden om bijvoorbeeld PTSS te behandelen. Met EMDR haal je onder begeleiding van de psycholoog het vervelende beeld naar boven: je haalt het beeld vanuit je langetermijngeheugen naar je werkgeheugen. In de tussentijd belast de psycholoog het werkgeheugen maximaal door op verschillende manieren afleiding te geven.
Het gaat dus allemaal om werkgeheugenbelasting
Femmy: “Op basis van de werkgeheugentheorie worden afleidende taken gebruikt. Bij LMcare maken we gebruik van de online tool EMDR Platform. Om de oogbewegingen te stimuleren beweegt er bij deze tool een figuurtje over het beeld waarvan je de grootte, vorm, kleur, het bewegingspatroon en snelheid aan kunt passen, passend bij het werkgeheugen van de cliënt. Daarnaast kunnen klikjes aangezet worden en kun je zelf foto’s uploaden. Het voordeel van al deze mogelijkheden in de tool is dat de cliënt een meer onvoorspelbare afleiding krijgt. Want bij voorspelbare afleiding wordt werkgeheugen te weinig belast.”
Therapie is maatwerk: dus Femmy zoekt ook per persoon uit wat diegene het meeste afleidt. “Je moet niet hebben dat iemand zo’n balletje volgt en ondertussen denkt: ‘als de sessie voorbij is, ga ik even boodschappen doen bij de HEMA’. Dat wil je niet, want dan is diegene er niet 100% bij. Dat lijkt misschien ook afleiding, maar is mogelijk meer vermijding. Ik speel bijvoorbeeld ook vaak klikjes af die ook in de tool zitten of laat iemand woorden spellen. Het is mijn doel om iemand af te leiden. Hoe dat dan gebeurt, maakt eigenlijk niet uit. En dat kan dus heel goed online.”
Reorganiseren ladekast
“Je werkgeheugen heeft maar een bepaalde capaciteit, op een gegeven moment is die vol. Doordat de psycholoog allerlei andere dingen bij het beeld stopt, ontstaat er concurrentie. Het doel is dat het traumatische beeld met de samenhangende spanning het verliest van die concurrentie.”, vertelt Femmy.
Ze vervolgt: “In eerste instantie krijg je last van die nare gebeurtenis omdat dit niet goed opgeruimd is in je langetermijngeheugen. Je kunt dat zien als een lade in de kast die helemaal uitpuilt en dus niet meer dicht kan. Die pakken we uit, gaan we reorganiseren en pakken ‘m opnieuw in, zodat de inhoud wél goed past en het laatje weer dicht kan. De herinnering aan de gebeurtenis is er dan misschien nog wel of hij is veranderd of vervaagd, maar je kunt dan naar de situatie kijken zonder overspoeld te raken door de spanning en emoties die diegene er eerder bij voelde.”.
Online werkt soms zelfs beter
“Alle apps die je nodig hebt voor de behandeling zijn online te vinden. Wat wel aan te raden is voor het maximale effect van EMDR, is goed internet, een koptelefoon en een groot scherm. Het scherm van een smartphone is te klein om het maximale uit oogbewegingen te halen. Maar er zijn zeker casussen waarbij ook dit gelukt is, omdat die voldoende hadden aan andere afleidende taken. Al met al kunnen we via een beeldscherm erg creatief zijn met afleidende taken.”
Femmy is er heilig van overtuigd dat in sommige gevallen online therapie zelfs meer helpend is. Femmy vertelt dat het voor mensen met pleinvrees zelfs een uitkomst is: “Je hoeft niet de straat op om naar therapie te gaan. Je hoeft nu alleen maar op te nemen als ik je (video)bel. Met de EMDR methodiek en het EMDR platform kun je gewoon direct aan de slag als cliënt, vanuit je eigen, vertrouwde omgeving. En de uitvoering werkt net zo goed als op locatie.”