Home » Jette werkt als psycholoog vanuit Colombia: “Ik heb een leven waarvan ik nooit had gedacht dat ik het kon hebben”

Een nieuwe taal en cultuur leren kennen, maar ook je vak uitoefenen, je blijven ontwikkelen én er je geld mee verdienen. Klinkt toch geweldig? Niet voor niets dat werken vanuit het buitenland ontzettend populair is. Jette Freeman werkt als GZ-psycholoog voor LMcare vanuit Colombia en heeft ‘m te pakken: de perfecte work/life balance.

Precies 5 weken voordat de hele boel in 2020 op slot ging, is Jette naar Bogotá verhuisd. “Voor de liefde: mijn vriend is Colombiaans. Het idee was om hier een paar maanden te blijven en daarna samen naar Nederland te gaan, maar toen kwam COVID. En ondanks dat we opgesloten zaten in ons eigen huis, was het hier nog steeds heel leuk. Dus zijn we gebleven.”

Jette vertelt het stralend: “Ik woon met mijn vriend in Colombia, leer een nieuwe taal en cultuur kennen en doe mooie, nieuwe ervaringen op. Maar ik ben ook met mijn vak bezig én ik verdien er geld mee. Dat heeft voor niemand negatieve gevolgen en ik word er een leuker mens van. Dat is toch alleen maar heel mooi?”

Dit is mijn perfecte work/life balance

Tijdens haar zoektocht naar een baan kwam Jette er al gauw achter dat het een stuk comfortabeler is om voor een Nederlands bedrijf te werken. “Toen ik hier kwam, sprak ik nog niet heel goed Spaans. Als psycholoog werken voor een Colombiaanse instelling is dan lastig.”

Het inkomen ligt er ook een stuk lager, vertelt Jette. “Als je fulltime werkt heb je wel voldoende inkomen, maar een fulltime dienstverband is hier 44 uur. Je moet op zaterdagochtend ook werken en hebt maar 2 tot 3 vakantieweken per jaar. Dat zag ik niet zo zitten. Ik werk nu 24 uur per week, kom daar goed van rond en heb daardoor veel tijd over voor andere dingen die ik leuk vind om te doen. Koken, wandelen, sporten, dansen, lezen en reizen. Want het leven is meer dan alleen werk.”

Dat tijdsverschil? Juist handig!

Als je online werkt, kun je je eigen agenda bepalen. Het is lekker makkelijk vanuit je eigen huis, waardoor je geen tijd kwijt bent aan reizen. Zelfs het tijdsverschil pakt gunstig uit. “Ik kan tijdens kantooruren werken, terwijl het in Nederland avond is. Dat is heel fijn voor een grote groep mensen die fulltime werkt en geen vrij wil nemen om naar de psycholoog te gaan. En er zijn veel mensen die eerst de kinderen op bed willen leggen omdat ze overdag druk zijn met andere dingen. Ik maak uren die voor mij perfect zijn, maar ook voor de cliënt.”

Online behandelen: het sterkt de band

De meeste mensen vragen zich van tevoren af of een online behandeling wel goed helpt, maar volgens Jette zeggen mensen na afloop unaniem dat het niet anders voelt dan met een psycholoog in dezelfde spreekkamer zitten. “Ik heb soms het idee dat de drempel lager is als je elkaar online spreekt”, vertelt Jette.

“Als je cliënten in hun eigen omgeving ziet, zijn ze heel erg op hun gemak. Daardoor zie je ook de andere kant van hun leven. Soms lopen ze door huis omdat het internet even wegvalt, dan loopt de kat voorbij of komen de kinderen wat vragen… Laatst draaide iemand even de laptop om te laten zien dat ze een nieuwe bank had gekocht. Dat is toch leuk?”

Word jij hier ook dolenthousiast van? Laten we bellen! Goede behandelaars met dezelfde visie zijn meer dan welkom.

Vind jij het ook belangrijk dat de GGZ op de schop gaat? Draag je steentje bij aan het verkorten van de wachtlijsten en word collega bij LMcare!

Klik op de button hieronder en bekijk de vacatures