Home » Psycholoog Tisja nu ook enthousiast over online behandelen: “Meer flexibiliteit en creatieve mogelijkheden”

Van 100% fysiek naar 100% online behandelen: ook psycholoog Tisja moest vanwege de coronapandemie abrupt overschakelen naar deze manier van werken. Met enige twijfel, want online behandelen was eerst ondenkbaar voor haar. Nu is ze juist enthousiast. Haar overstap naar LMcare was daarom ook een bewuste keuze. Wat overtuigde haar?

“Toen in 2019 de pandemie begon werkte ik bij een GGZ-instelling die op locatie behandelde. Ik moest ineens overschakelen naar online werken. Dat “online”, in combinatie met het werk als psycholoog, leek me ondenkbaar. Gezien de omstandigheden een noodzaak, maar het ging niet van harte. Ik vond het haaks staan op het werk als behandelaar. Behandelen doe je toch “in het echie”, terwijl je iemand aankijkt, zonder tussenkomst van schermpjes?

Online verlaagt drempel voor cliënt

Het online werken wende eigenlijk vrij snel. Ik begon zelfs de voordelen in te zien. Cliënten hoeven niet langer uren vrij te plannen voor een gesprek van nog geen uur. Het kan daardoor gemakkelijk(er) gecombineerd worden met de andere verplichtingen van het dagelijks leven. Cliënten zitten daarnaast in hun eigen, vertrouwde omgeving. Dit kan verzachtend werken voor het praten over moeilijke situaties. De hoge drempel voor het starten van een GGZ-behandeling is daardoor een stuk lager.

Kijkje in het dagelijks leven

Bovendien wordt de generaliseerbaarheid van interventies binnen de behandelkamer naar het dagelijks leven opeens veel tastbaarder: de behandeling vindt immers plaats ín het dagelijks leven en niet in een klinische kamer van een kantoorgebouw.

Als er bijvoorbeeld verteld wordt over de chaos in huis of een moeilijke thuissituatie, dan kan ik daarin meegenomen worden doordat cliënten het (deels) kunnen laten zien. Is er stress rondom een verhuizing, dan kan de cliënt dit laten zien met een live rondleiding door het nieuwe huis.
Of spanningen met bijvoorbeeld kinderen, broers/zussen of een partner: dan weet ik over wie het gaat. Ik heb ik ze misschien zelfs al een keertje in beeld gezien en even gezwaaid. Als het aansluiten van deze belangrijke vrienden of familieleden wenselijk is, kan dat online een stuk makkelijker georganiseerd worden.

Wandelend een behandelsessie

Juist het digitale aspect biedt meer flexibiliteit en creatieve mogelijkheden waarmee gekeken kan worden naar moeilijkheden, problemen, het zoeken naar passende strategieën om met het probleem om te gaan en het oefenen van nieuw gedrag.
Voelt een cliënt zich bijvoorbeeld onrustig, dan kan al wandelend een sessie-gesprek gevoerd worden. Of is het ongemakkelijk om een meditatieoefening te doen met iemand recht voor je in beeld, dan kan de camera even uit.

Mijn twijfels over de effectiviteit van online behandelen zijn nu verdwenen. De resultaten blijken goed en het meest belangrijke: veel cliënten zijn keer op keer enthousiast, dus ik ook.

Werk wat ik graag doe, in het land waar ik dat graag wil

Ongeveer een jaar geleden veranderde mijn eigen situatie. Ik werd verliefd op iemand uit Zuid-Afrika. Het online behandelen bood voor mij persoonlijk dus ook een belangrijk voordeel. Ik wilde graag mijn werk blijven uitvoeren, maar ook tijd spenderen in de omgeving van m’n vriend.

Via een oud-collega hoorde ik over een SGGZ-aanbieder die al vóór corona online behandelde en dus al eerder overtuigd was van deze behandelmethode. Sinds december ben ik gestart als psycholoog bij LMcare. Nu kan ik doen wat ik het allerliefste wil: het werk dat ik heel graag doe, in het land waar ik dat graag wil.”

Word jij hier ook dolenthousiast van? Laten we bellen! Goede behandelaars met dezelfde visie zijn meer dan welkom.

 

Vind jij het ook belangrijk dat de GGZ op de schop gaat? Draag je steentje bij aan het verkorten van de wachtlijsten en word collega bij LMcare! Klik op de button hieronder en bekijk de vacatures