Home » Prikangst overwinnen

Prikangst overwinnen

Met de komst van het vaccin zetten we eindelijk een stap in de goede richting in de strijd tegen het coronavirus. Maar wat nu als je eigenlijk heel erg bang bent voor naalden? En je het al benauwd krijgt wanneer je alleen al aan naalden denkt? Dan zou je weleens last kunnen hebben van prikangst, oftewel naaldenfobie.

Hieronder enkele tips om naaldenfobie te overwinnen.

  • Probeer je voor te bereiden op de vaccinatie door jezelf geleidelijk te laten wennen aan naalden. Dit kun je aanpakken door eerst naar tekeningen en daarna naar foto’s van naalden te kijken. Vervolgens kun je filmpjes opzoeken van mensen die een injectie krijgen. Op die manier stel je jezelf geleidelijk bloot aan hetgeen je spannend vindt.
  • Probeer op zoek te gaan naar welke gedachte bij jou zorgt voor een angstig gevoel. Dit kan bijvoorbeeld de gedachte zijn “naalden zijn eng”. Probeer deze gedachte vervolgens te vervangen voor een helpende gedachte, bijvoorbeeld “deze injectie beschermt mij tegen het coronavirus”. Op die manier verleg je de focus naar het positieve wat deze naald voor jou zou kunnen betekenen.
  • Doe voor de vaccinatie een ademhalingsoefening of een meditatie. Zo zorg je ervoor je lichaam en geest kalmeren.
  • Vertel degene die het vaccin bij jou gaat zetten dat je angstig bent. Het uitspreken van je angst lucht op. Bovendien kan de ander jou op deze manier beter begeleiden en geruststellen.
  • Zorg voor afleiding op het moment van de vaccinatie. Speel bijvoorbeeld een spelletje op je telefoon wanneer je geprikt wordt. Ook zou je naar muziek kunnen luisteren of een filmpje kunnen bekijken op je telefoon. Of je kunt objecten in de kamer tellen. Op die manier zijn je hersenen te druk om angstig te zijn en vermindert de pijnperceptie.
  • Zorg voor steun. Neem bijvoorbeeld een vriend of familielid mee of (video)bel met een dierbare op het moment dat je gevaccineerd wordt. Dit zorgt ervoor dat je je bemoedigd en gesterkt voelt.

Heb jij ondanks bovenstaande tips niet het gevoel dat je je angst voor naalden durft te trotseren? Dan kan behandeling door een psycholoog verstandig zijn. Zou jij graag psychologische hulp willen? Meld je dan aan bij LMcare.