Over Jan Slegers
Jan is in 1996 afgestudeerd in de klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds die tijd is hij werkzaam in de ambulante geestelijke gezondheidszorg, waarvan de laatste 18 jaar als eerstelijns psycholoog, per 2014 bekend als de Generalistisch Basis GGZ.
Hij is BIG geregistreerd GZ-psycholoog en gespecialiseerd als cognitief gedragstherapeut VGCT en als zodanig lid van de VGCT. In zijn behandelingen maakt hij veel gebruik van die benadering mede omdat ze evidenced based is, alsook een duidelijke structuur biedt en daarmee de behandeling overzichtelijk maakt. Daarnaast schuwt hij andere interessante en effectieve benaderingen niet, zoals mindfulness, schematherapie en EMDR.
Jan is daarnaast lid van de Nederlandse vereniging van psychologen NIP en van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie VGCT. Sinds 2017 is hij ook supervisor van de VGCT en sinds 2021 lid van de Vereniging EMDR Nederland VEN.
Voor zijn studie psychologie heeft hij in de sales en marketing gewerkt. Rond zijn dertigste realiseerde hij zich daar geen voldoening in te vinden. Een tijd van zelfonderzoek resulteerde in de opleiding psychologie en nu werkt hij inmiddels bijna 25 jaar in dit vak.
Hij ziet het als een bijzonder voorrecht door anderen in vertrouwen te worden genomen en gevraagd te worden om bij te dragen aan hun proces. Zijn idee is dat wanneer mensen begrijpen wat de functie is van hun probleem en wat voor invloed zij daarop hebben, ze beter in staat zijn hun problemen aan te pakken.
Jan ziet het als zijn taak je te helpen bij jouw zelfonderzoek. Dit betekent dat je leert jouw patronen waar vanuit je functioneert en de daarbij horende automatische gedachten -met de destructieve aspecten daarvan- te identificeren. De volgende fase is dan vaak het leren relativeren van de automatische gedachten en/of destructieve overtuigingen. Als laatste ervaar je met gedragsexperimenten hoe het is om die patronen en automatische gedachten te doorbreken of wel te weerleggen.
Het is gebleken dat deze open manier van werken cliënten in staat stelt het leerproces in de praktijk te kunnen brengen.