Angst voor angst

Angst voor de angst

Wanneer iemand ontzettend bang is voor iets kan er een angst voor de angst ontstaan. Hierbij wordt iemand zo bang om angst te ontwikkelen, dat dit juist de kern van het probleem wordt. Iemand ontwikkelt namelijk angst voor angst, een behoorlijke belemmering om normaal te leven.

Angst voor de angst is een kenmerk wat te herleiden is aan een dieper liggende aandoening.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Ontstaan angst voor de angst

Maar hoe ontwikkelt iemand nou angst voor de angst? Dit is zoals gezegd vaak te relateren aan een dieper liggende aandoening. Mensen die angst voor de angst hebben, hebben vaak te maken met een (beginnende) angststoornis. Bij een angststoornis heb je zodanig een aanhoudende stress ontwikkelt, dat dit een aanslag is op je leven. Dagelijkse bezigheden zijn voor jou niet meer normaal uit te voeren.

Een angststoornis ontwikkelt zich vaak gaandeweg. Dit betekent dat mensen angstklachten ontwikkelen die doorslaan richting een daadwerkelijke angststoornis.

Erfelijkheid speelt een rol bij een angststoornis. Vaak komt het al voor bij de ouders of bij andere familieleven. Hiernaast spelen persoonlijke kenmerken een rol. Mensen zijn van zichzelf al banger aangelegd of hebben veel behoefte aan een bepaalde controle of zekerheid.

Als jij denkt dat je angst voor de angst hebt, of wanneer je twijfelt of je een (beginnende) angststoornis hebt, neem dan contact op met een huisarts of psycholoog.

Gerelateerde symptomen

Behandeling angst voor de angst

De behandelmethode die wij inzetten voor een symptoom als angst voor de angst of de dieper liggende aandoening (angststoornis) is cognitieve gedragstherapie (CGT). Bij deze therapie identificeren en corrigeren wij bepaalde denkpatronen die jij hebt

Wanneer jij je anders voelt, zul jij je ook anders gaan gedragen. Dit komt doordat gedachten het gevoel beïnvloeden. Wanneer jij je anders gaat gedragen dan zal je angst ook langzaam verdwijnen. 

Het kunnen omgaan met angst, of een angststoornis is ontzettend belangrijk voor mensen. Veel mensen leven door de angst een ander leven dan zij gewend zijn.  

Wil jij meer informatie over de cognitieve gedragstherapie en hoe deze therapie jou kan helpen met jouw angststoornis? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde aandoeningen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende