Home » Symptomen » Angst voor de angst

Angst voor de angst

Wanneer iemand ontzettend bang is voor iets kan er een angst voor de angst ontstaan. Hierbij wordt iemand zo bang om angst te ontwikkelen, dat dit juist de kern van het probleem wordt. Iemand ontwikkelt namelijk angst voor angst, een behoorlijke belemmering om normaal te leven.

Angst voor de angst is een kenmerk wat te herleiden is aan een dieper liggende aandoening.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan angst voor de angst

Maar hoe ontwikkelt iemand nou angst voor de angst? Dit is zoals gezegd vaak te relateren aan een dieper liggende aandoening. Mensen die angst voor de angst hebben, hebben vaak te maken met een (beginnende) angststoornis. Bij een angststoornis heb je zodanig een aanhoudende stress ontwikkelt, dat dit een aanslag is op je leven. Dagelijkse bezigheden zijn voor jou niet meer normaal uit te voeren.

Een angststoornis ontwikkelt zich vaak gaandeweg. Dit betekent dat mensen angstklachten ontwikkelen die doorslaan richting een daadwerkelijke angststoornis.

Erfelijkheid speelt een rol bij een angststoornis. Vaak komt het al voor bij de ouders of bij andere familieleven. Hiernaast spelen persoonlijke kenmerken een rol. Mensen zijn van zichzelf al banger aangelegd of hebben veel behoefte aan een bepaalde controle of zekerheid.

Als jij denkt dat je angst voor de angst hebt, of wanneer je twijfelt of je een (beginnende) angststoornis hebt, neem dan contact op met een huisarts of psycholoog.

Gerelateerde symptomen

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom die hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling angst voor de angst

De behandelmethode die wij inzetten voor een symptoom als angst voor de angst of de dieper liggende aandoening (angststoornis) is cognitieve gedragstherapie (CGT). Bij deze therapie identificeren en corrigeren wij bepaalde denkpatronen die jij hebt

Wanneer jij je anders voelt, zul jij je ook anders gaan gedragen. Dit komt doordat gedachten het gevoel beïnvloeden. Wanneer jij je anders gaat gedragen dan zal je angst ook langzaam verdwijnen.

Het kunnen omgaan met angst, of een angststoornis is ontzettend belangrijk voor mensen. Veel mensen leven door de angst een ander leven dan zij gewend zijn.

Wil jij meer informatie over de cognitieve gedragstherapie en hoe deze therapie jou kan helpen met jouw angststoornis? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.