Home » Symptomen » Angst voor ontmoetingen / presenteren

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Je kent het wel. Je gaat iemand nieuw ontmoeten en bent wat zenuwachtig. Of je moet voor een groep presenteren en vindt dit stiekem toch wel heel erg spannend. Dit zijn hele begrijpelijke gevoelens en emoties. Toch ontstaat er bij een groep mensen een veel extremere angst voor het ontmoeten van nieuwe mensen of het presenteren voor een groep.

Deze ontmoeting of het presenteren wordt voor deze groep mensen als zo pijnlijk ervaren dat ze gaan trillen, blozen en het liefst wegvluchten van deze plek of gebeurtenis.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag. Mensen kunnen namelijk een sociale fobie hebben ontwikkeld.

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen hoe mensen een sociale fobie ontwikkelen. Het kan te maken hebben met een vervelende gebeurtenis, het kan tot op zekere hoogte erfelijk bepaald zijn of te maken hebben gehad met je opvoeding of andere omgevingsfactoren.

Belangrijk is wel dat iemand goed het onderscheid herkent tussen gewoon een gezonde spanning of angst voor een nieuwe ontmoeting of het geven van een presentatie, of het hebben van een (beginnende) sociale fobie. Bij een sociale fobie voel je echt een sterke angst. Je wilt echt weg van de plek waar je op dat moment bent. Een psycholoog kan je helpen om vast te stellen of je daadwerkelijk een sociale fobie hebt ontwikkeld.

Gerelateerde symptomen

Angst voor angst

Wanneer iemand ontzettend bang is voor iets kan er een angst voor de angst ontstaan.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom die hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling angst voor ontmoetingen / presenteren

Om de angst voor ontmoetingen / presenteren te behandelen moeten we de achterliggende aandoening gaan behandelen, namelijk de sociale fobie.

LMcare gebruikt cognitieve gedragstherapie (CGT) om een sociale fobie te behandelen. Dit is een therapie waarbij angstige en negatieve gedachtes worden onderzocht. Met de psycholoog samen wordt er gekeken naar welke gedachten wel of niet waar zijn. Daarnaast krijg je bepaalde oefeningen mee die je speciale technieken aanleren voor moeilijke situaties.

Voorbeelden hiervan zijn het aandacht hebben voor je omgeving en op een bepaalde manier leren kijken.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.