Angst voor ontmoetingen / presenteren

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Je kent het wel. Je gaat iemand nieuw ontmoeten en bent wat zenuwachtig. Of je moet voor een groep presenteren en vindt dit stiekem toch wel heel erg spannend. Dit zijn hele begrijpelijke gevoelens en emoties. Toch ontstaat er bij een groep mensen een veel extremere angst voor het ontmoeten van nieuwe mensen of het presenteren voor een groep.

Deze ontmoeting of het presenteren wordt voor deze groep mensen als zo pijnlijk ervaren dat ze gaan trillen, blozen en het liefst wegvluchten van deze plek of gebeurtenis.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Ontstaan van angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag. Mensen kunnen namelijk een sociale fobie hebben ontwikkeld.

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen hoe mensen een sociale fobie ontwikkelen. Het kan te maken hebben met een vervelende gebeurtenis, het kan tot op zekere hoogte erfelijk bepaald zijn of te maken hebben gehad met je opvoeding of andere omgevingsfactoren.

Belangrijk is wel dat iemand goed het onderscheid herkent tussen gewoon een gezonde spanning of angst voor een nieuwe ontmoeting of het geven van een presentatie, of het hebben van een (beginnende) sociale fobie. Bij een sociale fobie voel je echt een sterke angst. Je wilt echt weg van de plek waar je op dat moment bent. Een psycholoog kan je helpen om vast te stellen of je daadwerkelijk een sociale fobie hebt ontwikkeld.

Gerelateerde symptomen

Behandeling angst voor ontmoetingen / presenteren

Om de angst voor ontmoetingen / presenteren te behandelen moeten we de achterliggende aandoening gaan behandelen, namelijk de sociale fobie.

LMcare gebruikt cognitieve gedragstherapie (CGT) om een sociale fobie te behandelen. Dit is een therapie waarbij angstige en negatieve gedachtes worden onderzocht. Met de psycholoog samen wordt er gekeken naar welke gedachten wel of niet waar zijn. Daarnaast krijg je bepaalde oefeningen mee die je speciale technieken aanleren voor moeilijke situaties. 

Voorbeelden hiervan zijn het aandacht hebben voor je omgeving en op een bepaalde manier leren kijken.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende