Bepaalde acties steeds herhalen | LMcare

Bepaalde acties steeds herhalen

Herken je dat? Telkens wanneer je iets gaat doen, doe je een handeling vooraf. Of juist bepaalde handelingen die je altijd op dezelfde manier moet doen van jezelf. Het constant moeten herhalen van bepaalde handelingen kan ervoor zorgen dat jij niet meer een normaal leven leidt.

Het kan namelijk zo zijn dat je dwanggedachten hebt ontwikkeld bij jezelf.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Maar hoe komt het dat je bepaalde acties steeds herhaalt?

Vaak beginnen dit soort handelingen klein. Onbewust herhaal je bepaalde handelingen in bepaalde situaties. In feite worden het jouw eigen (kleine) rituelen. Deze handelingen of rituelen kunnen uitgroeien tot dwanggedachten. Je moet deze handelingen uitvoeren. Op dat moment heb je een dwangstoornis ontwikkeld.

Een dwangstoornis ontstaat door meerdere redenen. Vaak zien we dat het een combinatie is tussen gebeurtenissen in je leven, omgevingsfactoren en lichamelijke factoren. 


Het hebben van bepaalde kleine rituelen of kleine handelingen zal voor jou en voor je omgeving geen probleem zijn.

Het ontwikkelen van dwanggedachten waarbij je een handeling moet uitvoeren kan daarentegen ontzettend vervelend zijn voor jou persoonlijk maar ook zeker voor jouw omgeving. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je een dwangstoornis ontwikkelt. Hierbij kan een psycholoog van LMcare jou helpen. Ook wanneer je al een dwangstoornis ontwikkeld hebt is het belangrijk dat je contact zoekt met een psycholoog hieraan te werken.

Gerelateerde symptomen

Behandeling

Het in eerste instantie behandelen van het feit dat je constant bepaalde acties herhaalt is belangrijk om normaal te kunnen leven. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat deze handelingen zich niet ontwikkelen richting een dwangstoornis. Het daadwerkelijk hebben van een dwangstoornis is een aanslag op jouw levenskwaliteit, maar ook op die van jouw omgeving.  Je gaat minder vaak de deur uit, of komt minder met mensen in aanraking door een bepaald schaamtegevoel. Hierdoor wordt je erg eenzaam.

We zien vaak dat problemen op het werk of in relaties het gevolg zijn van deze stoornis. Het is moeilijker om je werk op een goede en normale manier uit te kunnen voeren. Je vrienden, vriend of vriendin begrijpt niet goed waar jij doorheen gaat.

Dit zorgt voor bepaalde spanningen in relaties.

Het is bij een dwangstoornis belangrijk dat je het gedrag radicaal verandert. LMcare biedt cognitieve gedragstherapie waarbij vele technieken en opdrachten helpend zijn. We gaan na welke situaties bepaalde gedachtes en gevoelens bij je oproepen en hoe je, ondanks het gevoel van ongemak, je dwang toch kunt weerstaan. Met je online psycholoog onderzoek je hierbij wat realistisch is en wat niet.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende