Home » Symptomen » Brandend gevoel

Brandend gevoel

Het kan zijn dat jij op bepaalde plekken vaak een brandend gevoel ervaart. Dit kan komen door een ongeluk dat je hebt gehad of door een andere gebeurtenis. Vaak trekt deze pijn na verloop van tijd weg.

Voor een groep mensen blijft deze pijn hangen, de pijn wordt chronisch, zelfs als er geen duidelijk aanwijsbare reden is voor het hebben dat dit brandende gevoel.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Hoe ontstaat brandend gevoel?

Het ontstaan van pijn of in dit geval een brandend gevoel heeft vaak dezelfde oorzaken. Je hebt letsel overgehouden aan een ongeluk, je hebt pijn overgehouden aan een infectie of door een ziekte. Normaal gesproken verdwijnt deze pijn vanzelf wanneer het lichaam de oorzaak heeft opgelost.

Toch blijft bij een groep mensen de pijn hangen, ook al is er geen reden meer om deze pijn te ervaren. Deze pijn blijft hangen doordat de hersenen een verkeerde beoordeling geven. Pijn heeft te maken met met hoe iemands gedachten reageert op het lichaam.

Daarnaast is het voor een persoonlijke pijnervaring ook belangrijk hoe de omgeving reageert op de pijn. Wanneer de omgeving overdreven reageert, is de kans groter dat jij ook meer pijn ervaart. Samenvattend ontstaat chronische pijn door lichamelijke, psychische en sociale factoren.

Gerelateerde symptomen

Gevoelig of pijn bij aanraking

Als iemand jou aanraakt en dit is gevoelig of dit veroorzaakt pijn, dan kan dit te maken hebben met chronische pijn.

Scherpe of stekende pijn

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties.

Behandeling brandend gevoel door chronische pijn

Wanneer jij een brandend gevoel blijft ervaren, zelfs zonder aanwijsbare reden, dan heb jij een chronische pijn ontwikkeld. Om jouw leven weer normaal te kunnen leiden zonder het constant hebben van pijn, is het dus belangrijk om deze pijn te behandelen.

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties. Daarom is chronische pijn te behandelen met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Bij CGT richten wij ons op het verleggen van je focus. Je moet realiseren dat je zelf macht hebt op bepaalde ervaringen te beïnvloeden. Hierdoor kun jij beter met jouw pijn omgaan. Bij CGT leer je een nieuwe, gezonde manier van handelen en denken aan. Hierdoor kun je beter omgaan met chronische pijn.

Pijn kan er voor zorgen dat je andere psychologische klachten gaat ervaren. Het brengt een bepaalde onrust mee. Hierdoor kan iemand zich somber gaan voelen.. Het kan er zelfs voor zorgen dat je angstig wordt, je denkt bijvoorbeeld dat de pijn te relateren is aan een ernstige aandoening.

Het is dus belangrijk om over de pijn te praten en er precies achter te komen waarom de pijn chronisch is. Het is ook belangrijk om in kaart te krijgen hoe jouw omgeving reageert op de pijn die jij ervaart. Het kan namelijk zo zijn dat de pijn mede in stand wordt gehouden door hoe jouw omgeving reageert op jouw pijn.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.