Brandend gevoel | LMcare

Brandend gevoel

Het kan zijn dat jij op bepaalde plekken vaak een brandend gevoel ervaart. Dit kan komen door een ongeluk dat je hebt gehad of door een andere gebeurtenis. Vaak trekt deze pijn na verloop van tijd weg.

Voor een groep mensen blijft deze pijn hangen, de pijn wordt chronisch, zelfs als er geen duidelijk aanwijsbare reden is voor het hebben dat dit brandende gevoel.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Hoe ontstaat brandend gevoel?

Het ontstaan van pijn of in dit geval een brandend gevoel heeft vaak dezelfde oorzaken. Je hebt letsel overgehouden aan een ongeluk, je hebt pijn overgehouden aan een infectie of door een ziekte. Normaal gesproken verdwijnt deze pijn vanzelf wanneer het lichaam de oorzaak heeft opgelost.

Toch blijft bij een groep mensen de pijn hangen, ook al is er geen reden meer om deze pijn te ervaren. Deze pijn blijft hangen doordat de hersenen een verkeerde beoordeling geven. Pijn heeft te maken met met hoe iemands gedachten reageert op het lichaam.

Daarnaast is het voor een persoonlijke pijnervaring ook belangrijk hoe de omgeving reageert op de pijn. Wanneer de omgeving overdreven reageert, is de kans groter dat jij ook meer pijn ervaart. Samenvattend ontstaat chronische pijn door lichamelijke, psychische en sociale factoren.

Gerelateerde symptomen

Behandeling brandend gevoel door chronische pijn

Wanneer jij een brandend gevoel blijft ervaren, zelfs zonder aanwijsbare reden, dan heb jij een chronische pijn ontwikkeld. Om jouw leven weer normaal te kunnen leiden zonder het constant hebben van pijn, is het dus belangrijk om deze pijn te behandelen.

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties. Daarom is chronische pijn te behandelen met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Bij CGT richten wij ons op het verleggen van je focus. Je moet realiseren dat je zelf macht hebt op bepaalde ervaringen te beïnvloeden. Hierdoor kun jij beter met jouw pijn omgaan. Bij CGT leer je een nieuwe, gezonde manier van handelen en denken aan. Hierdoor kun je beter omgaan met chronische pijn.

Pijn kan er voor zorgen dat je andere psychologische klachten gaat ervaren. Het brengt een bepaalde onrust mee. Hierdoor kan iemand zich somber gaan voelen.. Het kan er zelfs voor zorgen dat je angstig wordt, je denkt bijvoorbeeld dat de pijn te relateren is aan een ernstige aandoening.

Het is dus belangrijk om over de pijn te praten en er precies achter te komen waarom de pijn chronisch is. Het is ook belangrijk om in kaart te krijgen hoe jouw omgeving reageert op de pijn die jij ervaart. Het kan namelijk zo zijn dat de pijn mede in stand wordt gehouden door hoe jouw omgeving reageert op jouw pijn.

Wil je meer informatie? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende