Home » Symptomen » Druk op de borst

Druk op de borst

Er zijn veel verschillende activiteiten waarbij iemand druk op de borst kan ervaren. Je kunt te diep zijn gegaan bij het sporten, je valt verkeerd, of je maakt iets mee wat je zo aan het hart gaat dat er wat druk op de borst ontstaat. Er zijn redenen die ervoor zorgen dat iemand deze druk op de borst krijgt. Naast deze gebeurtenissen die iedereen mee kan maken zijn er ook aandoeningen die voor druk op de borst kunnen zorgen.

Deze aandoeningen leveren vaak wel wat meer problemen op en ook vaker een hevig drukkend gevoel op de borst.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan druk op de borst

Het ontstaan van druk op de borst kan zoals reeds benoemd meerdere oorzaken hebben. Ook zijn er een aantal gerelateerde aandoeningen die iemand kan hebben. Iemand kan bijvoorbeeld teveel stress ervaren waardoor zij vaak een drukkend gevoel op de borst ervaren. Ook het hebben van een sociale fobie of een paniekstoornis kan ervoor zorgen dat iemand vaak een drukkend gevoel ervaart op de borst.

Veel voorkomende oorzaken van een drukkend gevoel op de borst zijn:

  • Sociale fobie
  • Stress
  • Paniekstoornis
  • Brandend maagzuur
  • Syndroom van Tietze
  • Pijnlijke (tussen)ribspieren
  • Longaandoening
  • Hartaandoening

Het is natuurlijk van belang om eerst te weten wat bij jou de onderliggende aandoening is. Heeft het een medische verklaring? Is het tijdelijk? Of heb jij misschien wel te maken met een onderliggende psychische aandoening?

Om dit zeker te weten is het belangrijk hier goed onderzoek na te laten doen. Dit kan bij een huisarts of psycholoog. Wanneer er een onderliggende psychische aandoening is, is het natuurlijk van belang dat hier een behandeling voor komt.

Gerelateerde symptomen

Brandend gevoel

Het kan zijn dat jij op bepaalde plekken vaak een brandend gevoel ervaart. Dit kan komen door een ongeluk dat je hebt gehad of door een andere gebeurtenis.

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Schuldgevoel

Als jij vaak last hebt van een schuldgevoel, is de kans groot dat er een onderliggende aandoening aan vast zit.

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen symptomen zijn voor onderliggende aandoeningen.

Behandeling van druk op de borst

De behandeling van druk op de borst zal verschillen. Het is namelijk afhankelijk van de dieper liggende aandoening die iemand misschien wel heeft. LMcare zet cognitieve gedragstherapie om de dieper liggende aandoening te verminderen en hierdoor ook de druk op de borst te verminderen. De insteek van cognitieve gedragstherapie zal per aandoening een iets andere insteek hebben.

Cognitieve gedragstherapie kan bij stress helpen met goed stressmanagement. De therapie richt zich dan op het aanleren van een nieuwe manier van denken en handelen.

Bij een sociale fobie ga je samen met je psycholoog na welke gedachten wel en niet waar zijn. Waarom? Gedrag en gedachten houden namelijk de fobie in stand. Het is dus belangrijk deze gedachten en het bijbehorende gedrag te veranderen.

Bij een angststoornis draait het om het identificeren en corrigeren van bepaalde denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen.

LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst. Wil jij meer informatie over onze online psychologen en de werkwijze die zijn hanteren? Lees dan snel meer of neem contact op!

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.