Home » Symptomen » Geen eetlust

Geen eetlust

Het kan voorkomen dat iemand te maken krijgt met een verminderende of zelfs helemaal geen eetlust. Wanneer iemand geen eetlust heeft dan is dit een teken van het lichaam dat er iets niet helemaal goed zit. Bij oudere mensen komt verminderde eetlust vaak voor. Daarnaast komt een verminderde of zelfs helemaal geen eetlust voor bij verschillende aandoeningen.

Hier kunnen zowel lichamelijke als psychische aandoeningen voor verantwoordelijk zijn.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Psychische aandoeningen bij geen eetlust

De meeste voorkomende psychische aandoeningen waarbij een verminderde of zelfs geen eetlust voorkomt zijn een angststoornis en een depressie. Een angststoornis ontwikkelt iemand door verschillende redenen.

Vaak zien we dat omgevingsfactoren in combinatie met persoonlijke kenmerken een rol spelen. Ook speelt bij het ontwikkelen van een angststoornis erfelijkheid een rol. Wanneer iemand ontzettend angstig is dan zien we vaak dat die persoon een verminderde eetlust of zelfs helemaal geen zin heeft in eten.

Bij een depressie zijn er verschillende oorzaken. Een genetische aanleg speelt een rol.

Daarnaast ontwikkelt iemand een depressie door een combinatie van bepaalde (negatieve) gebeurtenissen in het leven, sociale- en omgevingsfactoren en biologische redenen. Bij een depressie is het hebben van geen eetlust een symptoom. Het is in eerste instantie natuurlijk belangrijk om te onderzoeken of jij een verminderde of zelfs helemaal geen eetlust hebt door een onderliggende aandoening als een depressie. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of bij een erkend psycholoog.

Gerelateerde symptomen

Energieloos voelen

Dit gevoel waarbij je geen energie hebt, kan ook een symptoom zijn van een dieperliggende oorzaak, namelijk een depressie.

Misselijkheid

Misselijkheid is geen aandoening, maar kan juist wel een teken zijn van een onderliggende aandoening.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen symptomen zijn voor onderliggende aandoeningen.

Behandeling van geen eetlust

Als een psychische aandoening als een angststoornis of depressie de oorzaak is van het hebben van geen eetlust, dan is het belangrijk deze aandoeningen te behandelen. De behandeling die we graag inzetten voor jouw angststoornis is cognitieve gedragstherapie (CGT). In deze therapie draait het om het identificeren en corrigeren van je denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.

Bij de behandeling van jouw depressie kiezen we uit twee behandelmethoden:

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Door deze therapie leer je een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan zodat jouw leven weer de moeite waard wordt. In deze behandeling identificeren we je denkpatronen en corrigeren deze. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen, ga je je ook anders gedragen.

Psychotherapie (PT)

Bij deze therapie gaan we dieper in op jouw verleden. Je krijgt inzicht en genezing als je begrijpt wat de oorzaak van je psychische problemen is. Samen met je therapeut ga je op zoek naar antwoorden op vragen, waardoor een groot zelfinzicht ontstaat.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.