Home » Symptomen » Gevoelig of pijn bij aanraking

Gevoelig of pijn bij aanraking

Als iemand jou aanraakt en dit is gevoelig of dit veroorzaakt pijn, dan kan dit te maken hebben met chronische pijn. Chronische pijn komt voor bij meer Nederlanders. Je ervaart continu pijn, zelfs als er geen duidelijk aanwijsbare reden voor is.

Maar waarom ervaart iemand constant pijn? En is hier wat aan te doen?

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan

Wanneer jij pijn ervaart bij aanraking dan kan dit komen door chronische pijn. Maar hoe ontstaat deze pijn dan? Het lichaam heeft Opioïde receptoren. Deze endorfines spelen een rol in de vermindering van pijn. Bij een groep mensen worden deze receptoren minder aangemaakt dan gemiddeld. Deze groep mensen ervaart over het algemeen meer pijn. Dit komt doordat het lichaam de pijn niet goed op kan vangen.

Het langere tijd hebben van pijn kan ervoor zorgen dat zenuwen overgevoelig worden. Het gevolg hiervan is dat zenuwen meer pijnprikkels doorsturen naar de hersenen dan nodig is. Mensen ervaren hierdoor meer pijn of het zorgt ervoor dat pijn langer duurt.

In enkele situaties komt het voor dat mensen pijn blijven voelen ondanks dat er geen reden meer voor is. De zenuwen zijn zo overgevoelig geworden dat ze pijnprikkels naar de hersenen blijven sturen, zelfs zonder aanwijsbare reden. De pijn kan die iemand ervaart kan hierdoor chronisch worden.

Gerelateerde symptomen

Brandend gevoel

Het kan zijn dat jij op bepaalde plekken vaak een brandend gevoel ervaart. Dit kan komen door een ongeluk dat je hebt gehad of door een andere gebeurtenis.

Druk op de borst

Er zijn veel verschillende activiteiten waarbij iemand druk op de borst kan ervaren.

Hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen.

Scherpe of stekende pijn

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties.

Behandeling

Doordat pijn voor een deel te maken heeft met onze emoties en gedachten kan cognitieve gedragstherapie (CGT) bijdragen aan de bestrijding van de pijn. Deze therapie richt zich op het verleggen van je focus en het realiseren dat je zelf de macht hebt om ervaringen te beïnvloeden.

Dit zorgt voor betere omstandigheden om met pijn om te gaan. Je leert bij CGT een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan, zodat je beter met je chronische pijn kunt omgaan.

Doordat pijn ook andere psychische klachten op kunnen leveren bij mensen is het belangrijk om te praten over deze pijn. Mensen kunnen somber worden van pijn, of het maakt ze onzeker in bepaalde situaties.

Ben jij benieuwd hoe cognitieve gedragstherapie jouw pijnklachten kunnen verminderen? Neem dan contact op met ons!

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Eelke Sistermans
GZ-psycholoog

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.