Hoofd- en buikpijn | LMcare

Hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen. Dagelijks ervaren mensen één van deze twee klachten. Het hebben van deze klachten is dan ook niks geks en kan veel verschillende oorzaken hebben. Je hebt iets verkeerds gegeten, je hebt te lang tv gekeken, je hebt een lichte verkoudheid. Dit zijn allemaal oorzaken voor hoofd- en buikpijnklachten. 

Toch liggen er aan deze klachten ook een aantal psychische aandoeningen ten grondslag. Het is belangrijk om dit goed te kunnen identificeren en op tijd te kunnen behandelen. De psychische klachten die hierbij horen zijn stress, het hebben van een sociale fobie, een paniekstoornis of een angststoornis.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

lmcare app

Ontstaan van hoofd-en buikpijn

Zoals reeds benoemd kunnen er veel oorzaken zijn voor het ontstaan van deze klachten. We houden het hier bij de belangrijke psychische klachten. Wanneer jij denkt dat psychische klanten aan de oorsprong liggen van jouw hoofd- en buikpijn klachten, neem dan contact op met LMcare of je huisarts.

Bij stress krijgt een persoon veel meer te verduren dan de persoon aan kan qua belasting. Dit heeft grote gevolgen voor hoe deze persoon zich lichamelijk en psychisch voelt. Het hebben van hoofd- en buikpijn is heel normaal wanneer iemand te veel stress ervaart.

Bij een sociale fobie is iemand ontzettend bang voor het hebben van ontmoetingen met andere mensen of het spreken in openbare ruimtes.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je voor een ontmoeting of bijvoorbeeld een presentatie staat, dit een enorme angst oplevert voor die persoon. Deze enorme angst slaat om in lichamelijke klachten als hoofd- en buikpijn.

Bij een paniek- of angststoornis is dit eigenlijk hetzelfde. Een persoon is vaak zo bang of in paniek dat de psychische klachten omslaan naar lichamelijke klachten. Hoofd- en buikpijn klachten komen hierbij erg vaak voor.

Gerelateerde symptomen

Behandeling van hoofd- en buikpijn

Wanneer er een psychische aandoening de veroorzaker is van hoofd- en buikpijn klachten dan is het belangrijk om deze aandoening te behandelen. Wanneer de aandoening behandeld is zullen de aanverwante lichamelijke klachten vanzelf verminderen of verdwijnen.

Stress behandelt LMcare door het toepassen van cognitieve gedragstherapie. Hierdoor leert iemand en gezondere manier van denken en handelen aan. Bepaalde gedachten die stress veroorzaken worden besproken met een therapeut. Vanuit hier wordt naar een oplossing toegewerkt.

Bij een sociale fobie wordt ook cognitieve gedragstherapie toegepast maar is de insteek net even wat anders. Hierbij ligt de focus op het onderzoeken van negatieve en angstige gedachten. Je krijgt vervolgens oefeningen mee om bepaalde technieken toe te kunnen passen in moeilijke situaties.

Bij een paniek- en angststoornis wordt cognitieve gedragstherapie toegepast om bepaalde gedachten te beïnvloeden. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde aandoeningen

Vorige Volgende

Reactie contactformulier - Algemeen

  • Heb je last van suïcidale klachten? Bel 113.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.