Hoofd- en buikpijn
Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen. Dagelijks ervaren mensen één van deze twee klachten. Het hebben van deze klachten is dan ook niks geks en kan veel verschillende oorzaken hebben. Je hebt iets verkeerds gegeten, je hebt te lang tv gekeken, je hebt een lichte verkoudheid. Dit zijn allemaal oorzaken voor hoofd- en buikpijnklachten.
Toch liggen er aan deze klachten ook een aantal psychische aandoeningen ten grondslag. Het is belangrijk om dit goed te kunnen identificeren en op tijd te kunnen behandelen. De psychische klachten die hierbij horen zijn stress, het hebben van een sociale fobie, een paniekstoornis of een angststoornis.
Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Ontstaan van hoofd-en buikpijn
Zoals reeds benoemd kunnen er veel oorzaken zijn voor het ontstaan van deze klachten. We houden het hier bij de belangrijke psychische klachten. Wanneer jij denkt dat psychische klanten aan de oorsprong liggen van jouw hoofd- en buikpijn klachten, neem dan contact op met LMcare of je huisarts.
Bij stress krijgt een persoon veel meer te verduren dan de persoon aan kan qua belasting. Dit heeft grote gevolgen voor hoe deze persoon zich lichamelijk en psychisch voelt. Het hebben van hoofd- en buikpijn is heel normaal wanneer iemand te veel stress ervaart.
Bij een sociale fobie is iemand ontzettend bang voor het hebben van ontmoetingen met andere mensen of het spreken in openbare ruimtes.
Je kunt je voorstellen dat wanneer je voor een ontmoeting of bijvoorbeeld een presentatie staat, dit een enorme angst oplevert voor die persoon. Deze enorme angst slaat om in lichamelijke klachten als hoofd- en buikpijn.
Bij een paniek- of angststoornis is dit eigenlijk hetzelfde. Een persoon is vaak zo bang of in paniek dat de psychische klachten omslaan naar lichamelijke klachten. Hoofd- en buikpijn klachten komen hierbij erg vaak voor.
Gerelateerde symptomen
Behandeling van hoofd- en buikpijn
Stress behandelt LMcare door het toepassen van cognitieve gedragstherapie. Hierdoor leert iemand en gezondere manier van denken en handelen aan. Bepaalde gedachten die stress veroorzaken worden besproken met een therapeut. Vanuit hier wordt naar een oplossing toegewerkt.
Bij een sociale fobie wordt ook cognitieve gedragstherapie toegepast maar is de insteek net even wat anders. Hierbij ligt de focus op het onderzoeken van negatieve en angstige gedachten. Je krijgt vervolgens oefeningen mee om bepaalde technieken toe te kunnen passen in moeilijke situaties.
Bij een paniek- en angststoornis wordt cognitieve gedragstherapie toegepast om bepaalde gedachten te beïnvloeden. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.
Cognitieve gedragstherapie kan bij stress helpen met goed stressmanagement. De therapie richt zich dan op het aanleren van een nieuwe manier van denken en handelen.
Bij een sociale fobie ga je samen met je psycholoog na welke gedachten wel en niet waar zijn. Waarom? Gedrag en gedachten houden namelijk de fobie in stand. Het is dus belangrijk deze gedachten en het bijbehorende gedrag te veranderen.
Bij een angststoornis draait het om het identificeren en corrigeren van bepaalde denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen.
LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst. Wil jij meer informatie over onze online psychologen en de werkwijze die zijn hanteren? Lees dan snel meer of neem contact op!
Gerelateerde aandoeningen
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.