Hyperventilatie | LMcare

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom dat hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis. Bij hyperventilatie ademt iemand te snel of te diep. Bij hyperventilatie krijgt iemand last van hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en een droge mond.

Het kan voor veel mensen als ontzettend angstig worden ervaren, ook al is hyperventilatie niet gevaarlijk. Bij veel mensen komt hyperventilatie maar één keer voor. Bij een aantal mensen komt het vaker voor.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Ontstaan van hyperventilatie

Hyperventilatie ontstaat door een verkeerde ademhaling. Wanneer iemand veel stress of angst ervaart gaat een persoon vaak (onbewust) anders ademhalen. Het lichaam maakt hierbij stresshormonen aan. Zelfs wanneer iemand dan rustig zit voelt het voor het lichaam alsof er een inspanning plaats gaat vinden.

Hyperventilatie is een symptoom dat veelal voorkomt bij een aandoening een paniekstoornis of het hebben van teveel stress. Om ervoor te zorgen dat je niet nog een keer gaat hyperventileren is het noodzakelijk de aandoening die voor hyperventilatie zorgt te behandelen.

Gerelateerde symptomen

Behandeling hyperventilatie

Om te voorkomen dat je weer gaat hyperventileren behandelen we stress of het hebben van een paniekstoornis door cognitieve gedragstherapie. De behandeling van een paniekstoornis of stress is belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de levenskwaliteit van iemand weer een stuk hoger komt te liggen.

Bij de behandeling van stress zorgt cognitieve gedragstherapie ervoor dat je beter wordt in stressmanagement. Bij CGT wordt er een gezondere manier van handelen en denken aangeleerd. Bepaalde gedachten en handelen wordt geïdentificeerd en er wordt gericht aan gewerkt dit te verbeteren.

Bij de behandeling van een paniekstoornis zorgt CGT ervoor dat je de manier van denken aanpast. Het gedrag dat paniek veroorzaakt proberen we te veranderen. Je krijgt bepaalde handvatten om je emoties te baas te blijven.

LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst die werken met een versnelde behandelprocedure. In een kort tijdsbestek heb je veelvuldig contact met jouw online psycholoog. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende