Home » Symptomen » Hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom dat hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis. Bij hyperventilatie ademt iemand te snel of te diep. Bij hyperventilatie krijgt iemand last van hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en een droge mond.

Het kan voor veel mensen als ontzettend angstig worden ervaren, ook al is hyperventilatie niet gevaarlijk. Bij veel mensen komt hyperventilatie maar één keer voor. Bij een aantal mensen komt het vaker voor.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van hyperventilatie

Hyperventilatie ontstaat door een verkeerde ademhaling. Wanneer iemand veel stress of angst ervaart gaat een persoon vaak (onbewust) anders ademhalen. Het lichaam maakt hierbij stresshormonen aan. Zelfs wanneer iemand dan rustig zit voelt het voor het lichaam alsof er een inspanning plaats gaat vinden.

Hyperventilatie is een symptoom dat veelal voorkomt bij een aandoening een paniekstoornis of het hebben van teveel stress. Om ervoor te zorgen dat je niet nog een keer gaat hyperventileren is het noodzakelijk de aandoening die voor hyperventilatie zorgt te behandelen.

Je kunt je voorstellen dat bepaalde gebeurtenissen in iemands leven een behoorlijke impact kunnen hebben op hoe iemand zich voelt. Biologische redenen spelen ook een rol in de ontwikkeling van een depressie.

Bij mensen die een depressie ontwikkelen komen bepaalde neurotransmitters minder voor.

Gerelateerde symptomen

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag.

Behandeling hyperventilatie

Om te voorkomen dat je weer gaat hyperventileren behandelen we stress of het hebben van een paniekstoornis door cognitieve gedragstherapie. De behandeling van een paniekstoornis of stress is belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de levenskwaliteit van iemand weer een stuk hoger komt te liggen.

Bij de behandeling van stress zorgt cognitieve gedragstherapie ervoor dat je beter wordt in stressmanagement. Bij CGT wordt er een gezondere manier van handelen en denken aangeleerd. Bepaalde gedachten en handelen wordt geïdentificeerd en er wordt gericht aan gewerkt dit te verbeteren.

Bij de behandeling van een paniekstoornis zorgt CGT ervoor dat je de manier van denken aanpast. Het gedrag dat paniek veroorzaakt proberen we te veranderen. Je krijgt bepaalde handvatten om je emoties te baas te blijven.

LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst die werken met een versnelde behandelprocedure. In een kort tijdsbestek heb je veelvuldig contact met jouw online psycholoog. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.