Home » Symptomen » Impulsaankopen

Impuls aankopen

Je kent het wel, je loopt in de winkel of supermarkt en koop iets wat je niet van plan was. Je hebt een korte drang gehad, een impuls, om toch iets te kopen. Impulsaankopen zijn dan ook aankopen die je vanuit deze impuls doet. Door de jaren heen zijn het doen van impulsaankopen steeds normaler geworden. Maar hoe komt dit dan? In Nederland leven wij in een consumptiecultuur.

Wij zijn gewend geraakt aan het feit dat onze behoeftes direct bevredigt kunnen worden. Het kopen levert vaak een kort moment van blijdschap op. Het kan er zelfs voor zorgen dat er dopamine (gelukshormoon) vrij komt in de hersenen.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Impulsaankopen als symptoom

Het vaak doen van impulsaankopen overkomt iedereen wel eens. Bij mensen waar het (erg) vaak voorkomt kan het zo zijn dat er een dieper gelegen aandoening verantwoordelijk voor is. Bij mensen die ADHD hebben komen het doen van impulsaankopen vaker voor.

Mensen die ADHD hebben de neiging om te snel te reageren om bepaalde impulsen die opkomen. Vaak wordt er eerst iets gedaan en in een later stadium pas nagedacht over deze keuze. Mensen met ADHD raken door deze impulsiviteit ook vaker dingen kwijt.

Het is natuurlijk een behoorlijk verschil of jij iemand bent die wel eens een impulsaankoop doet zoals de meesten, of dat jij iemand bent die misschien wel ADHD heeft. Het is belangrijk om dit verschil goed in kaart te hebben. Om dit zeker te weten is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts of een psycholoog van LMcare.

Gerelateerde symptomen

Moeite met luisteren

Moeite met luisteren kan een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening.

Ongeduldig zijn

Wanneer iemand vaak ongeduldig is, dan kan dit te relateren zijn aan de onderliggende aandoening ADHD.

Moeite met stilzitten

Moeite met stilzitten kan een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening.

Behandeling impulsaankopen

Wanneer het doen van impulsaankopen terug te herleiden is tot het hebben van een aandoening als ADHD, dan kan LMcare helpen door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT). ADHD kan niet genezen worden doordat het medisch is. Wel kunnen wij door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT) jouw klachten verlichten.

CGT is een veel voorkomende behandeltherapie in Nederland als het aankomt op ADHD. Gedragscomponenten en andere cognitieve variabelen zijn namelijk van invloed op de symptomen.

Mensen die ADHD hebben, ontwikkelen eerder klachten als een angststoornis, depressie of een negatief zelfbeeld. Het krijgen van gedragstherapie (CGT) is daarom erg belangrijk voor mensen met ADHD om deze andere psychische klachten te voorkomen.

CGT richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Op deze wijze leert iemand met ADHD beter omgaan met deze medische aandoening waardoor andere gerelateerde psychische klachten voorkomen kunnen worden.

Ben je benieuwd naar deze behandelmethode? Of wil je meer informatie over LMcare? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Denise Habets
Psycholoog Msc

Tessa Geurts
Psycholoog Msc

Jan Slegers
GZ-Psycholoog

Eva Bon
Psycholoog Msc

Wendy Engelen
GZ-Psycholoog

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op