Home » Symptomen » Moeite met luisteren

Moeite met luisteren

Ieder mens heeft wel eens moeite met luisteren. Je let even niet goed op, je bent even niet geconcentreerd of je bent bent moe waardoor je even niet goed luistert.

Toch kan moeite met luisteren ook een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening, namelijk ADHD. Het verschil zit hem erin dat bij mensen met ADHD het veel vaker voorkomt dat zij moeite hebben met luisteren.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Waarom heeft iemand met ADHD moeite met luisteren?

Iemand met ADHD heeft last van een aandachtstekortstoornis waarbij hyperactiviteit een grote rol speelt. Deze hyperactiviteit, maar ook de overprikkeling van de hersenen zorgt ervoor dat iemand met ADHD last heeft van aandachts- en concentratieproblemen.

Je kunt je voorstellen dat wanneer iemand snel afgeleid is voor veel externe prikkels maar ook problemen heeft met concentratie, dat het voor zo’n persoon ook lastig kan zijn om te luisteren naar andere mensen.

Wanneer bij iemand het (erg) vaak voorkomt dat diegene moeite heeft met luisteren naar anderen, dan is de kans aanwezig dat die persoon ADHD heeft. Om dit zeker te weten en te kunnen behandelen is het belangrijk dat er een diagnose wordt gesteld. Bij LMcare stellen we geen diagnose ADHD, omdat dit via onze online behandelmethode niet mogelijk is. We verwijzen je graag door naar je huisarts.

Gerelateerde symptomen

Concentratieproblemen

Het constant hebben van concentratieproblemen kunnen gerelateerd zijn diepere aandoeningen

Moeite met stilzitten

Moeite met stilzitten kan een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening.

Ongeduldig zijn

Wanneer iemand vaak ongeduldig is, dan kan dit te relateren zijn aan de onderliggende aandoening ADHD.

Behandeling

Wanneer iemand moeite heeft met luisteren doordat diegene ADHD heeft, is cognitieve gedragstherapie (CGT) een veel gebruikte behandelmethode.

Omdat ADHD medisch is, kan het niet worden genezen. LMcare biedt cognitieve gedragstherapie (CGT) waarmee we jouw ADHD-klachten kunnen verlichten. Cognitieve gedragstherapie is één van de meest voorkomende behandelvormen wat betreft ADHD in Nederland. Dit komt doordat gedragscomponenten en andere cognitieve variabelen van invloed zijn op de symptomen.

Mensen die ADHD hebben, ontwikkelen eerder klachten als een angststoornis, depressie of een negatief zelfbeeld. Het krijgen van gedragstherapie (CGT) is daarom erg belangrijk voor mensen met ADHD om deze andere psychische klachten te voorkomen.

CGT richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Op deze wijze leert iemand met ADHD beter omgaan met deze medische aandoening waardoor andere gerelateerde psychische klachten voorkomen kunnen worden.

Ben je benieuwd naar deze behandelmethode? Of wil je meer informatie over LMcare? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Eelke Sistermans
GZ-psycholoog

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.