Moeite met luisteren Archieven - LM-Care

Moeite met luisteren

Ieder mens heeft wel eens moeite met luisteren. Je let even niet goed op, je bent even niet geconcentreerd of je bent bent moe waardoor je even niet goed luistert.

Toch kan moeite met luisteren ook een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening, namelijk ADHD. Het verschil zit hem erin dat bij mensen met ADHD het veel vaker voorkomt dat zij moeite hebben met luisteren.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

lmcare app

Waarom heeft iemand met ADHD moeite met luisteren?

Iemand met ADHD heeft last van een aandachtstekortstoornis waarbij hyperactiviteit een grote rol speelt. Deze hyperactiviteit, maar ook de overprikkeling van de hersenen zorgt ervoor dat iemand met ADHD last heeft van aandachts- en concentratieproblemen.

Je kunt je voorstellen dat wanneer iemand snel afgeleid is voor veel externe prikkels maar ook problemen heeft met concentratie, dat het voor zo’n persoon ook lastig kan zijn om te luisteren naar andere mensen.

Wanneer bij iemand het (erg) vaak voorkomt dat diegene moeite heeft met luisteren naar anderen, dan is de kans aanwezig dat die persoon ADHD heeft. Om dit zeker te weten en te kunnen behandelen is het belangrijk dat er een diagnose wordt gesteld. Hiervoor kun je terecht bij een psycholoog van lmcare of bij je eigen huisarts.

Gerelateerde symptomen

Behandeling

Wanneer iemand moeite heeft met luisteren doordat diegene ADHD heeft, is cognitieve gedragstherapie (CGT) een veel gebruikte behandelmethode.

Omdat ADHD medisch is, kan het niet worden genezen. lmcare biedt cognitieve gedragstherapie (CGT) waarmee we jouw ADHD-klachten kunnen verlichten. Cognitieve gedragstherapie is één van de meest voorkomende behandelvormen wat betreft ADHD in Nederland. Dit komt doordat gedragscomponenten en andere cognitieve variabelen van invloed zijn op de symptomen.

Mensen die ADHD hebben, ontwikkelen eerder klachten als een angststoornis, depressie of een negatief zelfbeeld. Het krijgen van gedragstherapie (CGT) is daarom erg belangrijk voor mensen met ADHD om deze andere psychische klachten te voorkomen.

CGT richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Op deze wijze leert iemand met ADHD beter omgaan met deze medische aandoening waardoor andere gerelateerde psychische klachten voorkomen kunnen worden.

Ben je benieuwd naar deze behandelmethode? Of wil je meer informatie over lmcare? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Vorige Volgende