Home » Symptomen » Nervositeit

Nervositeit

Iedereen is wel eens nerveus of gespannen. Dit is heel normaal en zal iedereen dan ook wel eens meemaken. Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Nervositeit is een symptoom van onderliggende aandoeningen als stress of een angststoornis. Toch zorgt nervositeit ook voor veel klachten. Je kunt klachten ontwikkelen als weinig eetlust, hoofdpijn, slechte nachtrust of andere geestelijke en lichamelijk klachten.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van nervositeit

Nervositeit heeft veel verschillende oorzaken. Iemand is te druk, praat niet over zijn gevoelens en kropt deze op. Iemand heeft problemen met bepaalde relaties of heeft een laag zelfbeeld. Nervositeit kan zoals gezegd ook ontstaan door onderliggende aandoeningen als stress of het hebben van een paniekstoornis.

Stress ontwikkelt zich bij iemand doordat iemand meer te verduren krijgt dan hij of zij aankan. Er zijn bepaalde gedragskenmerken waardoor iemand vatbaarder is voor stress. Voorbeelden zijn wanneer iemand perfectionistisch is of moeite heeft met relativeren.

Bij een paniekstoornis spelen meerdere oorzaken een rol. Erfelijkheid en opvoeding bijvoorbeeld. Hiernaast spelen ook biologische redenen, evenals ziektes een potentiële rol.

Gerelateerde symptomen

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag.

Druk op de borst

Er zijn veel verschillende activiteiten waarbij iemand druk op de borst kan ervaren.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom die hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling van nervositeit

Wij behandelen nervositeit door de onderliggende aandoening te behandelen.

De behandeling die we graag inzetten voor jouw angststoornis is cognitieve gedragstherapie (CGT). In deze therapie draait het om het identificeren en corrigeren van je denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.

De cognitieve gedragstherapie (CGT) van LMcare kan je helpen met een goed stressmanagement. Deze therapie richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Gedachten en gedrag die stress veroorzaken worden samen met je therapeut geïdentificeerd.

LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst die werken met een versnelde behandelprocedure. In een kort tijdsbestek heb je veelvuldig contact met jouw online psycholoog. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.