Onnodig vaak douchen
Elke dag douchen, veel mensen doen het. Uit onderzoek is gebleken dat elke dag douchen helemaal niet goed is voor jouw huid. Elke dag douchen is dan ook vrij onnodig. Toch douchen vrij veel mensen elke dag. Omdat het lekker is, maar ook vanuit een stukje hygiëne. Ondanks dat elke dag douchen totaal niet nodig is, hoeft het niet per direct iets ernstigs te zijn.
Toch is er een groep mensen die wel heel erg vaak doucht. Bij deze groep mensen is onnodig vaak douchen een standaard in het leven geworden. Deze groep mensen heeft een dwang ontwikkelt om dit dag in, dag uit maar weer te doen. Deze groep mensen heeft te maken met een onderliggende aandoening.
Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Ontstaan van onnodig vaak douchen
De onderliggende aandoening waar mensen veelal mee te maken hebben die ontzettend vaak onnodig douchen is een dwangstoornis. Maar hoe komt het nou dat deze groep mensen deze dwang tot zo vaak douchen ontwikkelen?
Een dwangstoornis ontwikkelt zich door een combinatie van verschillende factoren. Dingen die gebeuren in iemands omgeving, lichamelijke factoren of bepaalde dingen die iemand mee kan maken in zijn of haar leven.
Hiernaast speelt erfelijkheid ook een bepaalde rol. Wanneer je ouders last hebben van een dwangstoornis, dan is het kans groter dat jij ook een dwangstoornis ontwikkelt.
Een biologische reden is ook aan te wijzen. Volgens veel psychiaters spelen een overschot aan dopamine en te weinig serotonine een rol in de ontwikkeling van een dwangstoornis. Het zorgt namelijk voor een te gedetailleerde focus en onaangename dwangmatigheid.
Gerelateerde symptomen
Behandeling onnodig vaak douchen
Wanneer jij onnodig vaak doucht en dit is te relateren aan een dwangstoornis, dan past LMcare cognitieve gedragstherapie (CGT) toe om hiermee om te leren gaan.
Het hebben van een dwangstoornis zorgt voor een sterk verminderde levenskwaliteit voor veel mensen. Ze gaan zich ontzettend eenzaam voelen doordat zij zich niet begrepen voelen. Mensen met een angststoornis durven de deur vaak niet meer uit door een schaamtegevoel.
Ook is het voor veel mensen een stuk moeilijker om het werk uit te voeren dat zij doen. Dit zorgt voor spanningen op het werk en voor mindere prestaties. Daarnaast worden het hebben van relaties ook steeds lastig. Je partner of vrienden begrijpen niet hoe jij je voelt waardoor relaties een behoorlijke deuk op kunnen lopen of zelfs stuk kunnen lopen.
Door cognitieve gedragstherapie (CGT) leer je om te gaan met deze dwangstoornis en de bijbehorende symptomen als bijvoorbeeld onnodig vaak douchen. Je leert techniek aan die jou gaan helpen. Een psycholoog gaat na welke situaties bepaalde gedachtes en gevoelens bij je oproepen en hoe je, ondanks het gevoel van ongemak, je deze dwang toch kunt weerstaan. Met je online psycholoog onderzoek je hierbij wat realistisch is en wat niet.
Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.
Gerelateerde aandoeningen
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.