Home » Symptomen » Overbezorgdheid

Overbezorgdheid

Ben jij iemand die zich snel zorgen maakt? Twijfel jij snel ergens over? Daar is in principe niks mis mee. Sterker nog, het kan ook voordelen hebben. Je hebt namelijk snel in de gaten wanneer er iets misgaat. Zorgen maken kan helpen in veel situaties.

Er zit natuurlijk wel een verschil in iemand die zich gewoon zorgen maakt of iemand die echt overbezorgd is. Aan overbezorgdheid heeft niemand wat. Overbezorgdheid in een lichte vorm is niet per definitie heel ernstig. Vaak piekert iemand veel en zijn ze sneller bezorgd dan anderen. Wanneer overbezorgdheid zwaardere vormen aan gaat nemen kan het doorslaan tot angstaanvallen.

Overbezorgdheid is dan ook één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan overbezorgdheid

Het ontstaan van overbezorgdheid of een angststoornis kent niet een specifieke reden. Er liggen meerdere oorzaken ten grondslag aan het ontwikkelen van overbezorgdheid of een angststoornis. Hierbij kunnen zowel persoonlijke kenmerken als omgevingsfactoren een rol spelen. Wanneer iemand te maken heeft gehad met overbezorgde ouders, dan is de kans een stuk groter dat diegene zelf ook een stuk overbezorgder zal worden.

Opvoeding speelt ook een significante rol. Wanneer een kind bijvoorbeeld te beschermend wordt opgevoed dan zal een kind zich niet leren beschermen tegen bepaalde risico’s. Dit zorgt ervoor dat een kind overal problemen in zal gaan zien en leert zichzelf hierbij aan dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn.

Dit kan er op latere leeftijd voor zorgen dat diegene overbezorgd wordt. Dit kan dan op termijn overslaan in een angststoornis.

Vaak zien we ook dat overbezorgdheid en de ontwikkeling van een angststoornis zich gaandeweg ontwikkelt. Heb begint als kleine angsten of steeds vaker bezorgd worden. Dit slaat op termijn over op een daadwerkelijk angststoornis als er niet wat aan wordt gedaan. Het is belangrijk voor mensen om goed het verschil te zien in gewoon een normale bezorgdheid of heb hebben van een (beginnende) overbezorgdheid.

Een psycholoog van LMcare kan je helpen om dit goed in kaart te brengen.

Gerelateerde symptomen

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Schuldgevoel

Als jij vaak last hebt van een schuldgevoel, is de kans groot dat er een onderliggende aandoening aan vast zit.

Problemen met organiseren

Het kan heel goed zijn dat iemand moeite hiermee heeft door een onderliggende aandoening.

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Behandeling overbezorgdheid

Wanneer iemand overbezorgd is en hierdoor een angststoornis heeft ontwikkelt, dan passen wij cognitieve gedragstherapie (CGT) toe.

Hierbij bekijken wij bepaalde denkpatronen om deze te kunnen corrigeren. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.