Overbezorgdheid
Ben jij iemand die zich snel zorgen maakt? Twijfel jij snel ergens over? Daar is in principe niks mis mee. Sterker nog, het kan ook voordelen hebben. Je hebt namelijk snel in de gaten wanneer er iets misgaat. Zorgen maken kan helpen in veel situaties.
Er zit natuurlijk wel een verschil in iemand die zich gewoon zorgen maakt of iemand die echt overbezorgd is. Aan overbezorgdheid heeft niemand wat. Overbezorgdheid in een lichte vorm is niet per definitie heel ernstig. Vaak piekert iemand veel en zijn ze sneller bezorgd dan anderen. Wanneer overbezorgdheid zwaardere vormen aan gaat nemen kan het doorslaan tot angstaanvallen.
Overbezorgdheid is dan ook één van de symptomen van het hebben van een angststoornis
Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Ontstaan overbezorgdheid
Het ontstaan van overbezorgdheid of een angststoornis kent niet een specifieke reden. Er liggen meerdere oorzaken ten grondslag aan het ontwikkelen van overbezorgdheid of een angststoornis. Hierbij kunnen zowel persoonlijke kenmerken als omgevingsfactoren een rol spelen. Wanneer iemand te maken heeft gehad met overbezorgde ouders, dan is de kans een stuk groter dat diegene zelf ook een stuk overbezorgder zal worden.
Opvoeding speelt ook een significante rol. Wanneer een kind bijvoorbeeld te beschermend wordt opgevoed dan zal een kind zich niet leren beschermen tegen bepaalde risico’s. Dit zorgt ervoor dat een kind overal problemen in zal gaan zien en leert zichzelf hierbij aan dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn.
Dit kan er op latere leeftijd voor zorgen dat diegene overbezorgd wordt. Dit kan dan op termijn overslaan in een angststoornis.
Vaak zien we ook dat overbezorgdheid en de ontwikkeling van een angststoornis zich gaandeweg ontwikkelt. Heb begint als kleine angsten of steeds vaker bezorgd worden. Dit slaat op termijn over op een daadwerkelijk angststoornis als er niet wat aan wordt gedaan. Het is belangrijk voor mensen om goed het verschil te zien in gewoon een normale bezorgdheid of heb hebben van een (beginnende) overbezorgdheid.
Een psycholoog van LMcare kan je helpen om dit goed in kaart te brengen.
Gerelateerde symptomen
Behandeling overbezorgdheid
Wanneer iemand overbezorgd is en hierdoor een angststoornis heeft ontwikkelt, dan passen wij cognitieve gedragstherapie (CGT) toe.
Hierbij bekijken wij bepaalde denkpatronen om deze te kunnen corrigeren. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.
Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.
Gerelateerde aandoeningen
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.