Home » Symptomen » Overdreven vaak controleren of het gasfornuis uit is

Overdreven vaak controleren of het gasfornuis uit is

Nog even snel terug uit de auto om toch even te controleren of de deur wel op slot is en of het gasfornuis wel uit is. Het overkomt de meeste Nederlanders. Vaak wil iemand veilig en met een gerustgesteld hart de deur uit kunnen gaan. Het controleren of we daadwerkelijk de deur wel op slot hebben gedaan of dat het gasfornuis wel uit is zijn hierbij ook vrij normaal. Niemand wil immers dat iedereen zomaar naar binnen kan, of dat er een brand in huis ontstaat.

Toch is er een groep mensen die overdreven vaak controleren of het gasfornuis uit is. Het wordt een dwang voor deze mensen om te checken of het gasfornuis uit is, ze doen dit op gegeven moment zo overdreven vaak dat het afwijkt van hoe vaak andere mensen dit doen. Deze groep mensen heeft een aandoening ontwikkelt, namelijk een dwangstoornis.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan

Een symptoom als overdreven vaak controleren of het gasfornuis uit is, ontwikkelt zich vaak gaandeweg. Het ontwikkelt zich door een combinatie van verschillende factoren. Omgevingsfactoren, bepaalde gebeurtenissen in combinatie met lichamelijke factoren staan aan de basis van de ontwikkeling van een dwangstoornis.

Een dwangstoornis (en dus bijbehorende symptomen) hebben een erfelijke oorsprong. Wanneer ouders een dwangstoornis hebben is de kans groter dat de kinderen ook een dwangstoornis ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor een stukje opvoeding en gebeurtenissen. Heb jij ouders die ontzettend vaak controleren of het gasfornuis uit is, dan is de kans groot dat jij dit later overneemt. Je gaat dezelfde angst zien.

Ook is er een biologische reden voor het hebben van een dwangstoornis. Veel psychiaters denken dat een teveel aan dopamine en te weinig serotonine in je lichaam zorgen voor een te gedetailleerde focus en onaangename dwangmatigheid.

Het is belangrijk om te weten of jij overdreven vaak het gasfornuis controleert, of dat jij gewoon iemand bent zoals de meesten. Om erachter te komen of jij misschien een (beginnende) dwangstoornis hebt, is het verstandig om contact op te nemen met een psycholoog van LMcare.

Gerelateerde symptomen

Bepaalde acties steeds herhalen

Het constant moeten herhalen van bepaalde handelingen kan ervoor zorgen dat jij niet meer een normaal leven leidt.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen symptomen zijn voor onderliggende aandoeningen.

Behandeling

Wanneer jij overdreven vaak controleert of het gasfornuis uit is, of jij hebt andere dwangen die te relateren zijn aan een dwangstoornis, dan gaat dit ten kosten van jouw levenskwaliteit

Je krijgt een bepaalde schaamte en durft de deur niet meer uit. Mensen om je heen begrijpen jou niet. Je begint jezelf een stuk eenzamer te voelen.

Je zult begrijpen dat het behandelen van jouw dwangstoornis dan ook een behoorlijke uitkomst zal zijn. LMcare biedt cognitieve gedragstherapie waarbij vele technieken en opdrachten helpend zijn.

We gaan na welke situaties bepaalde gedachtes en gevoelens bij je oproepen en hoe je, ondanks het gevoel van ongemak, je dwang toch kunt weerstaan. Met je online psycholoog onderzoek je hierbij wat realistisch is en wat niet.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Dwangstoornis

Bij een dwangstoornis voel je een noodzaak om bepaalde acties op een speciale manier uit te voeren.

Onze psychologen staan voor je klaar

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Denise Habets
Psycholoog Msc

Tessa Geurts
Psycholoog Msc

Jan Slegers
GZ-Psycholoog

Eva Bon
Psycholoog Msc

Wendy Engelen
GZ-Psycholoog

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op