Home » Symptomen » Prikkelbaarheid

Prikkelbaarheid

Wanneer iemand zijn of haar prikkels afreageert op de omgeving heeft deze persoon last van prikkelbaarheid. Wanneer iemand meer prikkels ervaart, dan zal de reactie vaak ook een stuk heftiger zijn. Prikkelbaarheid komt voort uit twee processen. Het ene proces is waarbij een iemand zich storend gaat gedragen om anderen te ontmoedigen. Dit is het voorstadium van agressie. Het andere proces heeft te maken met een opluchting na het uiten van frustraties. Dit proces is psychisch te noemen.

Prikkelbaarheid komt in meerdere hoedanigheden voor. Een goed voorbeeld is iemand met een ochtendhumeur. Vaak zijn er veel prikkels op een rij die ervoor zorgen dat iemand geïrriteerd wordt. De wekker die afgaat, de broek kwijt zijn, de partner die wel vrolijk is. Vaak resulteren deze prikkels in een bepaalde reactie. Iemand begint de dag al prikkelbaar.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan prikkelbaarheid

Wanneer prikkelbaarheid tijdelijk is of af en toe voorkomt is er niet zoveel aan de hand. Iemand kan slecht geslapen hebben of een moment van stress hebben beleefd. Wanneer iemand langere tijd prikkelbaar is, kan het een symptoom zijn van een dieper liggende aandoening als stress of het hebben van een angststoornis.

Stress ontstaat bij mensen doordat zij een langere tijd meer te verwerken krijgen dan dat diegene aankan. De lasten zijn te hoog voor datgene wat die persoon kan dragen. Bij stress spelen persoonlijke kenmerken een rol in de ontwikkeling. Zo zijn bijvoorbeeld personen die perfectionistisch zijn, of die geen nee kunnen zeggen, er vatbaarder voor om stress te ontwikkelen.

Ook kan een overschot aan cortisol ervoor zorgen dat jij gestrest blijft. Cortisol is een stresshormoon wat het lichaam nodig heeft. Een overschot zorgt er echter voor dat iemand niet meer kan ontspannen.

Het ontwikkelen van een angststoornis kent meerdere redenen. Veel verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat iemand een angststoornis ontwikkelt. Persoonlijke kenmerken spelen een rol, evenals omgevingsfactoren. Een angststoornis ontwikkelt zich gaandeweg.

Mensen worden vaker bang, of gaan situaties eerder uit de weg. Deze angstklachten slaan vervolgens door naar het hebben van een daadwerkelijke angststoornis.

Gerelateerde symptomen

Concentratieproblemen

Het constant hebben van concentratieproblemen kunnen gerelateerd zijn diepere aandoeningen

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Behandeling prikkelbaarheid

Wanneer iemand last ervaart van prikkelbaarheid en diegene heeft te maken met een onderliggende aandoening als stress of een angststoornis, dan is het belangrijk om deze aandoening te behandelen. Wanneer de aandoening behandeld wordt, zal de prikkelbaarheid ook vanzelf af gaan nemen.

Zowel stress als een angststoornis behandelen wij door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT). De insteek zal in beide gevallen verschillen.

De cognitieve gedragstherapie (CGT) van LMcare kan je helpen met een goed stressmanagement. Deze therapie richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Gedachten en gedrag die stress veroorzaken worden samen met je therapeut geïdentificeerd.

In de therapie voor een angststoornis draait het om het identificeren en corrigeren van je denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde aandoeningen

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Eelke Sistermans
GZ-psycholoog

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.