Home » Symptomen » Rusteloosheid

Rusteloosheid

Rusteloosheid kan heel vervelend zijn. Het is voor veel mensen een bekend gevoel. Je ligt eindelijk op de bank of in bed maar het lukt maar niet om te ontspannen. Je bent onrustig in je hoofd, in je benen of in je armen. Je komt maar niet tot rust. Wanneer iemand last heeft van rusteloosheid dan heeft diegene constant het gevoel dat diegene iets moet doen.

Hierdoor kan diegene zich juist nergens op concentreren en krijgt die weinig tot niks gedaan. Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent. Ook kan er een andere aandoening zorgen voor rusteloosheid, namelijk de aandoening ADHD.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan rusteloosheid

Rusteloosheid heeft meerdere oorzaken. Persoonlijke eigenschappen spelen een rol evenals omgevingsfactoren. Wanneer iemand veel stress ervaart in bepaalde situaties dan kan iemand rusteloos worden.

Mensen met bepaalde kenmerken zullen eerder rusteloosheid ervaren. Denk aan mensen die moeite hebben met stilzitten of mensen die het moeilijk vinden om te organiseren.

Rusteloosheid kan ook een symptoom zijn van onderliggende aandoeningen als stress of ADHD. Mensen die veel stress ervaren, hebben een constant gevoel van rusteloosheid. Ze komen maar niet tot ontspanning. Dit zorgt er op termijn juist vaak voor dat de stress alleen maar erger wordt.

Rusteloosheid is daarnaast een symptoom voor de aandoening ADHD. Mensen die gediagnosticeerd zijn met ADHD ervaren vaker een gevoel van rusteloosheid. Voor de behandeling is het noodzakelijk om te weten of jouw rusteloosheid een momentopname is en wordt veroorzaakt door bepaalde factoren, of dat je een onderliggende aandoening hebt als stress of ADHD.

Gerelateerde symptomen

Concentratieproblemen

Het constant hebben van concentratieproblemen kunnen gerelateerd zijn diepere aandoeningen

Hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen.

Moeite met luisteren

Moeite met luisteren kan een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening.

Moeite met stilzitten

Moeite met stilzitten kan een symptoom zijn voor een onderliggende aandoening.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling rusteloosheid

Wanneer iemand rusteloosheid ervaart door stress of ADHD is het belangrijk de achterliggende oorzaak te behandelen. Bij LMcare behandelen wij stress en ADHD met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Omdat ADHD medisch is, kan het niet worden genezen. LMcare biedt cognitieve gedragstherapie (CGT) waarmee we jouw ADHD-klachten kunnen verlichten. Cognitieve gedragstherapie is één van de meest voorkomende behandelvormen wat betreft ADHD in Nederland. Dit komt doordat gedragscomponenten en andere cognitieve variabelen van invloed zijn op de symptomen.

De cognitieve gedragstherapie (CGT) van LMcare kan je helpen met een goed stressmanagement. Deze therapie richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Gedachten en gedrag die stress veroorzaken worden samen met je therapeut geïdentificeerd.

LMcare heeft betrokken online psychologen in dienst die werken met een versnelde behandelprocedure. In een kort tijdsbestek heb je veelvuldig contact met jouw online psycholoog. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Denise Habets
Psycholoog Msc

Tessa Geurts
Psycholoog Msc

Jan Slegers
GZ-Psycholoog

Eva Bon
Psycholoog Msc

Wendy Engelen
GZ-Psycholoog

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op