Scherpe of stekende pijn | LMcare

Scherpe of stekende pijn

Iedereen heeft wel eens last van scherpe of stekende pijn. Deze pijn is vaak niet altijd te verklaren. Dit is vaak ook niet nodig omdat de scherpe of stekende pijn vaak vanzelf na verloop van tijd wel weer verdwijnt. Het komt wel eens voor dat bepaalde pijn telkens maar weer terugkomt en blijft hangen. Iemand heeft op dit moment last van chronische pijn

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Ontstaan

Chronische pijn heeft meerdere oorzaken. Opioïde receptoren zijn endorfines die ervoor zorgen dat iemand minder pijn ervaart. Bij een persoon die een (te) hoge pijngevoeligheid heeft, worden deze receptoren minder aangemaakt. Hierdoor wordt pijn minder goed opgevangen.

Bij het langere tijd hebben van pijn kunnen de zenuwen extra gevoelig worden. De hersenen ontvangen meer pijnprikkels van deze zenuwen dan nodig is. Pijn wordt hierdoor heviger en langer ervaren dan normaal. Wat ook voorkomt is dat mensen nog pijn voelen ondanks dat er geen aanwijsbare reden meer is voor pijn.

Overgevoeligheid van de  zenuwen zorgen ervoor dat de hersenen pijnprikkels blijven ontvangen, ook al is er dus geen reden voor deze pijn. Iemand heeft chronische pijn ontwikkelt. We spreken officieel van chronische pijn wanneer iemand terugkerende of voortdurende pijn heeft die langer duurt dan de normale genezingsperiode.

Gerelateerde symptomen

Behandeling scherpe of stekende pijn

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties. Daarom is chronische pijn te behandelen met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Deze therapie richt zich op het verleggen van je focus en het realiseren dat je zelf de macht hebt om ervaringen te beïnvloeden. Dit zorgt voor betere omstandigheden om met pijn om te gaan. Je leert bij CGT een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan, zodat je beter met je chronische pijn kunt omgaan.

Pijn kan er voor zorgen dat je andere psychologische klachten gaat ervaren. Het hebben van pijn kan een bepaalde onrust met zich meebrengen of ervoor zorgen dat je somber of onzeker wordt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je angstig wordt, je denkt bijvoorbeeld dat de pijn te relateren is aan een onderliggend probleem.

Gerelateerde aandoeningen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende