Home » Symptomen » Scherpe of stekende pijn

Scherpe of stekende pijn

Iedereen heeft wel eens last van scherpe of stekende pijn. Deze pijn is vaak niet altijd te verklaren. Dit is vaak ook niet nodig omdat de scherpe of stekende pijn vaak vanzelf na verloop van tijd wel weer verdwijnt. Het komt wel eens voor dat bepaalde pijn telkens maar weer terugkomt en blijft hangen. Iemand heeft op dit moment last van chronische pijn

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan

Chronische pijn heeft meerdere oorzaken. Opioïde receptoren zijn endorfines die ervoor zorgen dat iemand minder pijn ervaart. Bij een persoon die een (te) hoge pijngevoeligheid heeft, worden deze receptoren minder aangemaakt. Hierdoor wordt pijn minder goed opgevangen.

Bij het langere tijd hebben van pijn kunnen de zenuwen extra gevoelig worden. De hersenen ontvangen meer pijnprikkels van deze zenuwen dan nodig is. Pijn wordt hierdoor heviger en langer ervaren dan normaal. Wat ook voorkomt is dat mensen nog pijn voelen ondanks dat er geen aanwijsbare reden meer is voor pijn.

Overgevoeligheid van de zenuwen zorgen ervoor dat de hersenen pijnprikkels blijven ontvangen, ook al is er dus geen reden voor deze pijn. Iemand heeft chronische pijn ontwikkelt. We spreken officieel van chronische pijn wanneer iemand terugkerende of voortdurende pijn heeft die langer duurt dan de normale genezingsperiode.

Gerelateerde symptomen

Brandend gevoel

Het kan zijn dat jij op bepaalde plekken vaak een brandend gevoel ervaart. Dit kan komen door een ongeluk dat je hebt gehad of door een andere gebeurtenis.

Druk op de borst

Er zijn veel verschillende activiteiten waarbij iemand druk op de borst kan ervaren.

Hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Behandeling scherpe of stekende pijn

Pijnervaring heeft voor een deel te maken met onze gedachten en emoties. Daarom is chronische pijn te behandelen met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Deze therapie richt zich op het verleggen van je focus en het realiseren dat je zelf de macht hebt om ervaringen te beïnvloeden. Dit zorgt voor betere omstandigheden om met pijn om te gaan. Je leert bij CGT een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan, zodat je beter met je chronische pijn kunt omgaan.

Pijn kan er voor zorgen dat je andere psychologische klachten gaat ervaren. Het hebben van pijn kan een bepaalde onrust met zich meebrengen of ervoor zorgen dat je somber of onzeker wordt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je angstig wordt, je denkt bijvoorbeeld dat de pijn te relateren is aan een onderliggend probleem.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.