Home » Symptomen » Schuldgevoel

Schuldgevoel

Iedereen voelt zich wel eens schuldig. Een schuldgevoel kun je krijgen door het doen van de meest normale dingen. Schuldgevoel dient ook een functie. Het zorgt er namelijk voor dat sociaal gedrag binnen de perken blijft. Het hoeft dan ook niet per definitie slecht te zijn om je vaak schuldig te voelen. Sterker nog, schuldgevoel geeft ook aan dat jij een bepaalde mate van empathie bezit. Je hebt het vermogen om je in te leven in anderen en begrijpt ook goed wanneer je iemand anders pijn doet.

Wanneer je een schuldgevoel bezit doordat je iets verkeerd heb gedaan of omdat je je goed kunt inleven in de anderen is er niks aan de hand. Bij een groep mensen is er wel wat aan de hand. Deze groep mensen heeft namelijk veel vaker last van een schuldgevoel dan anderen. Hoe komt dit dan? De kans is groot dat deze groep mensen last hebben van een onderliggende aandoening, namelijk van een depressie. Schuldgevoel bij een depressie kenmerkt zich dan ook in het feit mensen zich schuldig voelen over zaken waar ze niet aan kunnen doen.

 

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan schuldgevoel

Uit onderzoek van Freud is naar voren gekomen dat schuldgevoel een grotere rol speelt bij depressies. Dit komt doordat de delen van het brein die het schuldgevoel en kennis van goed gedrag minder goed aan elkaar koppelen bij mensen die last hebben van een depressie. Dit heeft als gevolg dat mensen met een depressie minder goed doorhebben waarom zij zich zo schuldig voelen.

Ze voelen zich namelijk schuldig maar kunnen niet goed de koppeling leggen waarom het gedrag dat zij vertoonden niet passend was. Hierdoor gaat deze groep mensen zich nog schuldiger voelen over bepaalde dingen waar ze niks aan kunnen doen of waar ze weinig invloed op hebben.

Wanneer iemand niet goed weet of hij of zij zich schuldig voelt door een normaal voorval of in een situatie waar dit thuishoort, of dat het bij een depressie hoort, dan is het verstandig om contact op te nemen met een psycholoog van LMcare.

Gerelateerde symptomen

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom die hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling schuldgevoel

Wanneer schuldgevoel een symptoom is van een depressie is het goed om in behandeling te gaan voor een depressie. Wanneer de klachten die voortkomen uit de depressie minder worden of zelfs verdwijnen, dan zal het schuldgevoel ook minder worden. LMcare behandelt een depressie middels cognitieve gedragstherapie en psychotherapie.

Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) leren wij een nieuwe manier van denken aan. Deze nieuwe manier van denken (en handelen) is een meer gezondere manier dan dat jij nu doet. We identificeren denkpatronen en proberen deze te doorbreken en te veranderen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen, ga je je ook anders gedragen.

Bij psychotherapie gaan we dieper in op jouw verleden. Je krijgt inzicht en genezing als je begrijpt wat de oorzaak van je psychische problemen is. Samen met je therapeut ga je op zoek naar antwoorden op vragen, waardoor een groot zelfinzicht ontstaat.

Wil jij meer informatie over het hebben van een depressie en de oplossing die wij bieden?Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Eelke Sistermans
GZ-psycholoog

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.