Home » Symptomen » Slaapproblemen

Slaapproblemen

Slecht slapen, wie kent het niet? Je duikt na een lange dag werken het bed in maar komt maar niet in slaap. Je bent aan het piekeren en er schiet van alles door je hoofd. Helaas komen slaapproblemen bij behoorlijk wat mensen voor.

Het is belangrijk om onderscheid te maken waarom jij slaapproblemen hebt. Heb jij ze omdat druk bent, je levensstijl niet goed is, of is er een achterliggende reden dat jij slaapproblemen ondervindt?

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan slaapproblemen

Heb hebben van slaapproblemen kent vele oorzaken. We leven in een tijd waar mensen meer schermtijd krijgen dan dat goed is voor ze. Laptops, televisies en de mobiele telefoon zorgen voor veel slaapproblemen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere bekende oorzaken als te veel cafeïne binnenkrijgen voor het slapen gaan of overdag te weinig beweging krijgen waardoor iemand lichamelijk minder vermoeid raakt overdag.

Slaapproblemen zijn ook de symptomen voor onderliggende aandoeningen. Slaapproblemen komen in verhouding vaak voor bij mensen die veel stress ervaren of zelfs een depressie hebben. In de basis ontstaat stress doordat iemand meer te verwerken krijgt dan hij of zij aankan. De lasten zijn op dat moment dan dat diegene kan dragen.

Bij stress stijgen de adrenaline waarden in je lichaam. Dit zijn waarden die je sterker, ongeduldiger en agressiever maken. Het maakt je heel alert. Stress zorgt er ook voor dat iemand veel gaat piekeren. Dit piekeren heeft vaak als gevolg dat mensen slaapproblemen ondervinden.

Bij een depressie voelen mensen zich over het algemeen zo somber dat ook zij veel aan het piekeren zijn en zich extreem onrustig voelen. Mensen zitten met een constant schuldgevoel en hebben moeite met concentreren. Dit zijn allemaal zaken die ervoor slapen dat iemand slaapproblemen ontwikkelt.

Gerelateerde symptomen

Hoofd- en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn zijn in Nederland de meest voorkomende klachten bij mensen.

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Rusteloosheid

Rusteloosheid is een signaal van je lichaam dat je gestresst bent.

Schuldgevoel

Als jij vaak last hebt van een schuldgevoel, is de kans groot dat er een onderliggende aandoening aan vast zit.

Angst voor angst

Wanneer iemand ontzettend bang is voor iets kan er een angst voor de angst ontstaan.

Behandeling slaapproblemen

Wanneer jij slecht slaapt zonder een verkeerde levensstijl dan raden wij jou aan deze levensstijl aan te gaan passen. Wanneer jij slaapproblemen hebt door teveel stress of zelfs een depressie dan is het belangrijk dat jij hiervoor in behandeling gaat. LMcare past cognitieve gedragstherapie toe om stress en een depressie te behandelen. Voor een depressie wordt ook psychotherapie toegepast.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Door cognitieve gedragstherapie leer je een gezonde manier van denken en handelen. Hierdoor wordt jouw leven weer de moeite waard. In deze behandeling identificeren we denkpatronen en doorbreken we deze patronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen, ga je je ook anders gedragen.

Psychotherapie (PT)

Bij deze therapie gaan we dieper in op het verleden. We zoeken naar inzichten. Wat is nou de oorzaak van jouw psychische problemen? Samen met je therapeut ga je op zoek naar antwoorden op vragen, waardoor een groot zelfinzicht ontstaat. Genezing is hierbij het einddoel.

Wil jij meer informatie over het hebben van een depressie en de oplossing die wij bieden?Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.