Home » Symptomen » Stress

Stress

Van nature is stress een heel normale reactie op situaties die extra energie vereisen. Het zorgde heel vroeger voor letterlijk vluchten, vechten of bevriezen om te overleven. Dit instinctieve gevoel is nog steeds in ons aanwezig, hoewel de situaties van nu meestal niet meer zo levensbedreigend zijn.

Het is de kunst om niet steeds onnodig veel stress te voelen in bepaalde situaties. Langdurig veel stress is gevaarlijk voor je gezondheid.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van stress

In de basis ontstaat stress doordat iemand meer te verwerken krijgt dan hij of zij aankan. De lasten zijn op dat moment dan dat diegene kan dragen. Deze draagkracht is deels afhankelijk van hoe een persoon in elkaar zit.

Er zijn eigenschappen die een persoon vatbaarder maken voor stress:

  • Wanneer iemand te prestatiegericht is
  • Perfectionistisch
  • Niet stil kunnen zitten
  • Teveel van jezelf eisen
  • Te grote betrokkenheid bij anderen
  • Geen ‘nee’ kunnen zeggen
  • Moeite hebben met relativeren
  • Hoofd- en buikpijn

Bij stress stijgen de adrenaline waarden in je lichaam. Dit zijn waarden die je sterker, ongeduldiger en agressiever maken. Het maakt je heel alert. Als we een situatie weer controleren gaan de adrenaline waarden naar beneden en kunnen we ons weer ontspannen. Maar als de stress langer aanhoudt, neemt je cortisolniveau toe.

Cortisol is een stresshormoon dat je lichaam nodig heeft. Een teveel ervan zorgt ervoor dat je niet goed meer kunt ontspannen. Je gaat je machteloos en lusteloos voelen met een tot gevolg.

Burn-out
Bij stress die langer duurt dan drie maanden kan je lichaam onder het hoge stressniveau bezwijken. Het gaat dan in een soort spaarstand. We spreken dan van het vermoeidheidssyndroom . Eigenlijk ben je dan te laat met het behandelen van de stress.

Gerelateerde symptomen

Energieloos voelen

Dit gevoel waarbij je geen energie hebt, kan ook een symptoom zijn van een dieperliggende oorzaak, namelijk een depressie.

Misselijkheid

Misselijkheid is geen aandoening, maar kan juist wel een teken zijn van een onderliggende aandoening.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen symptomen zijn voor onderliggende aandoeningen.

Behandelen van je stress

Het behandelen van stress is voor veel mensen noodzakelijk doordat ze een veel mindere kwaliteit van leven hebben. Ze maken zich constant zorgen en genieten minder van het leven. Zoals reeds benoemd is het bij langdurige stressklachten goed mogelijk dat je een krijgt. Door tijdige behandeling van jouw stress valt dit te voorkomen.

Bij de behandeling van jouw depressie kiezen we uit twee behandelmethoden:

De cognitieve gedragstherapie (CGT) van LMcare kan je helpen met een goed stressmanagement. Deze therapie richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Gedachten en gedrag die stress veroorzaken worden samen met je therapeut geïdentificeerd.

LMcare heeft betrokken psychologen in dienst. In een kort tijdsbestek heb je online veelvuldig contact met jouw psycholoog, dit kan ook ‘s avonds en in het weekend. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Wil jij meer informatie over de cognitieve gedragstherapie en hoe deze therapie jou kan helpen met jouw stress? Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.