Home » Symptomen » Transpireren

Transpireren

Transpireren is heel normaal, het overkomt iedereen. Wanneer iemand sport of zich overmatig inspant dan begint iemand met transpireren. Toch zorgt zweten voor een ongemakkelijk gemak bij de meesten. Zweten zorgt voor zweetplekken en een onaangename geur wat zich verspreid.

Naast het transpireren wat gebeurd door inspanning kunnen mensen ook gaan zweten door angst. (Overmatig) transpireren kan dan ook zeer zeker een symptoom zijn van een onderliggende aandoening als stress, het hebben van een sociale fobie of het hebben van bijvoorbeeld een paniekstoornis.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan transpireren bij bepaalde aandoeningen

Maar hoe komt het dan mensen gaan zweten wanneer ze stress of angst ervaren? De wetenschap heeft niet nog niet een goed antwoord voor gevonden. Onderzoekers denken op dit moment dat het transpireren in deze situaties wordt veroorzaakt door de hoeveelheid adrenaline die vrij komt.

Wanneer iemand in een stressvolle situatie terechtkomt dan zal het lichaam meer adrenaline aanmaken om hiertegen te kunnen ‘vechten’. Hierdoor gaat iemand meer zweten. Het lichaam maakt steeds meer adrenaline aan naarmate het langer onder stress staat. Zoals reeds benoemd kunnen aandoeningen als stress, heb hebben van een sociale fobie en het hebben van een paniekstoornis ervoor zorgen dat iemand gaat transpireren.

Stress ontstaat doordat iemand langere tijd meer te verduren krijgt dan dat die persoon aan kan. Een sociale fobie ontstaat door persoonlijke eigenschappen, omgevingsfactoren en een stukje erfelijkheid. Hetzelfde geldt voor een paniekstoornis.

Gerelateerde symptomen

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom die hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling transpireren

Wanneer iemand overmatig transpireert door het hebben van stress, een sociale fobie of een paniekstoornis dan is het belangrijk om deze aandoening te behandelen. Bij LMcare behandelen wij mensen door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT)

De cognitieve gedragstherapie (CGT) van LMcare kan je helpen met een goed stressmanagement. Deze therapie richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Gedachten en gedrag die stress veroorzaken worden samen met je therapeut geïdentificeerd.

Om je sociale fobie te behandelen gebruikt LMcare cognitieve gedragstherapie. Dit is een therapievorm waarbij je negatieve en angstige gedachten onderzocht worden. Samen met je psycholoog ga je na welke gedachten wel en niet waar zijn. Ook krijg je oefeningen waarbij je in moeilijke situaties speciale technieken uitprobeert.

Bij deze stoornis is cognitieve gedragstherapie zeer effectief. Je leert daarbij je manier van denken volledig te veranderen. Ook krijg je handvatten om je emoties te beïnvloeden om zo van een paniekaanval af te komen.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Denise Habets
Psycholoog Msc

Tessa Geurts
Psycholoog Msc

Jan Slegers
GZ-Psycholoog

Eva Bon
Psycholoog Msc

Wendy Engelen
GZ-Psycholoog

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op