Transpireren
Transpireren is heel normaal, het overkomt iedereen. Wanneer iemand sport of zich overmatig inspant dan begint iemand met transpireren. Toch zorgt zweten voor een ongemakkelijk gemak bij de meesten. Zweten zorgt voor zweetplekken en een onaangename geur wat zich verspreid.
Naast het transpireren wat gebeurd door inspanning kunnen mensen ook gaan zweten door angst. (Overmatig) transpireren kan dan ook zeer zeker een symptoom zijn van een onderliggende aandoening als stress, het hebben van een sociale fobie of het hebben van bijvoorbeeld een paniekstoornis.

Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Ontstaan transpireren bij bepaalde aandoeningen
Maar hoe komt het dan mensen gaan zweten wanneer ze stress of angst ervaren? De wetenschap heeft niet nog niet een goed antwoord voor gevonden. Onderzoekers denken op dit moment dat het transpireren in deze situaties wordt veroorzaakt door de hoeveelheid adrenaline die vrij komt.
Wanneer iemand in een stressvolle situatie terechtkomt dan zal het lichaam meer adrenaline aanmaken om hiertegen te kunnen ‘vechten’. Hierdoor gaat iemand meer zweten. Het lichaam maakt steeds meer adrenaline aan naarmate het langer onder stress staat. Zoals reeds benoemd kunnen aandoeningen als stress, heb hebben van een sociale fobie en het hebben van een paniekstoornis ervoor zorgen dat iemand gaat transpireren.
Stress ontstaat doordat iemand langere tijd meer te verduren krijgt dan dat die persoon aan kan. Een sociale fobie ontstaat door persoonlijke eigenschappen, omgevingsfactoren en een stukje erfelijkheid. Hetzelfde geldt voor een paniekstoornis.
Gerelateerde symptomen
Behandeling transpireren
Wanneer iemand overmatig transpireert door het hebben van stress, een sociale fobie of een paniekstoornis dan is het belangrijk om deze aandoening te behandelen. Bij LMcare behandelen wij mensen door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT)
De cognitieve gedragstherapie (CGT) van LMcare kan je helpen met een goed stressmanagement. Deze therapie richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Gedachten en gedrag die stress veroorzaken worden samen met je therapeut geïdentificeerd.
Om je sociale fobie te behandelen gebruikt LMcare cognitieve gedragstherapie. Dit is een therapievorm waarbij je negatieve en angstige gedachten onderzocht worden. Samen met je psycholoog ga je na welke gedachten wel en niet waar zijn. Ook krijg je oefeningen waarbij je in moeilijke situaties speciale technieken uitprobeert.
Bij deze stoornis is cognitieve gedragstherapie zeer effectief. Je leert daarbij je manier van denken volledig te veranderen. Ook krijg je handvatten om je emoties te beïnvloeden om zo van een paniekaanval af te komen.
Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online
Gerelateerde aandoeningen
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.