Home » Symptomen » Verandering in gewicht

Verandering in gewicht

Gewicht fluctueert. Daar is in principe niks geks aan. Wanneer iemand een dag veel eet of drinkt dan zal diegene de ochtend erna zwaarder wakker worden en vice versa. Wanneer een verandering in gewicht verklaarbaar is, of bewust gebeurd is er dan ook niks aan de hand.

Verandering in gewicht kan ook te relateren zijn aan een achterliggende oorzaak, namelijk die van een depressie. Veranderingen in het gewicht is een symptoom die veelal voorkomt bij een depressie. Maar hoe komt dit nou?

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan gewichtsveranderingen bij depressie

Een depressie kent twee relaties met eten. Waar de één eetbuien krijgt, zal de ander zijn eetlust juist verliezen. Het kan voorkomen dat mensen hun verdriet weg eten. Een ongezonde relatie met eten is hiervan de basis.

Mensen proberen negatieve gedachten te laten verdwijnen door veel te eten. Eten zorgt ervoor dat de negatieve gedachten even verdwijnen. Deze groep mensen zal bij een depressie een gewichtstoename zien.

Bij iemand met een depressie komt het veelal voor dat iemand zijn eetlust verliest. Iemand heeft gewoon even geen zin in eten. Vervolgens smaakt het eten helemaal niet meer en uiteindelijk verdwijnt soms zelf het hele hongergevoel. Deze verminderde eetlust heeft als gevolg dat iemand minder eet en af zal vallen.

Wanneer je voor een langere tijd somber bent én veel eetbuien hebt, dan is het verstandig om langs de huisarts of psycholoog te gaan om te kijken of je geen onderliggende psychische aandoening als een depressie hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk als je langere tijd somber bent en een verminderde eetlust hebt. Een psycholoog van LMcare kan je hierbij ondersteunen.

Gerelateerde symptomen

Energieloos voelen

Dit gevoel waarbij je geen energie hebt, kan ook een symptoom zijn van een dieperliggende oorzaak, namelijk een depressie.

Schuldgevoel

Als jij vaak last hebt van een schuldgevoel, is de kans groot dat er een onderliggende aandoening aan vast zit.

Geen eetlust

Wanneer iemand geen eetlust heeft dan is dit een teken van het lichaam dat er iets niet helemaal goed zit. 

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling gewichtsveranderingen

Wanneer iemand gewichtsveranderingen heeft doordat diegene last heeft van een psychische aandoening als depressie, dan is het verstandig om hiervoor in behandeling te gaan.

Wanneer de veroorzaker van de klachten minder wordt of zelfs in zijn geheel verdwijnt, dan zullen de bijkomende symptomenen als verandering in gewicht ook verdwijnen. Voor mensen met een depressie biedt LMcare cognitieve gedragstherapie (CGT) en psychotherapie aan.

Bij CGT wordt een nieuwe en gezonde manier van handelen en denken aangeleerd. Op deze wijze wordt jouw leven weer meer waard. We identificeren denkpatronen en proberen deze te corrigeren. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen, ga je je ook anders gedragen.

Bij psychotherapie richten we ons op jouw verleden. We proberen gezamenlijk inzicht te krijgen in jouw psychische problemen om tot genezing te kunnen komen. Samen met je therapeut ga je op zoek naar antwoorden op vragen, waardoor een groot zelfinzicht ontstaat.

Wil jij meer informatie over het hebben van een depressie en de oplossing die wij bieden?Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Lotte Sloothaak
Psycholoog Msc

Denise Habets
Psycholoog Msc

Tessa Geurts
Psycholoog Msc

Jan Slegers
GZ-Psycholoog

Eva Bon
Psycholoog Msc

Wendy Engelen
GZ-Psycholoog

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op