Weinig letten op details Archieven - LM-Care

Weinig letten op details

Er is een grote groep mensen die moeite hebben met het overzien van het grote plaatje. Ze blijven maar hangen in de details. Daarentegen is er ook een groep mensen die totaal niet letten op details.

Deze groep mensen is bezig met de grote lijnen en schenken geen aandacht aan details. Maar wat als iemand weinig let op details door een onderliggende aandoening? Voor een aantal mensen is het namelijk ontzettend moeilijk op te focussen op details doordat ze bijvoorbeeld ADD of ADHD hebben.

 

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

lmcare app

Ontstaan weinig letten op details

Maar hoe kan het dat mensen die gediagnosticeerd zijn met ADD of ADHD weinig letten op details? Mensen met ADHD hebben vaak concentratieproblemen. Daarnaast zijn ze vaak hyperactief, ook in de hersenen. Hierdoor is het moeilijk om te letten op de kleine details.

Het ontstaan van ADHD heeft meerdere redenen. ADHD ontstaat door problemen in communicatie tussen bepaalde hersengebieden. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat bij mensen met ADHD bepaalde neurotransmitters (dopamine en noradrenaline) in mindere mate voorkomen dan bij andere mensen. 

Hierdoor is moeilijker om lang de aandacht vast te houden. Hiernaast speelt erfelijkheid en andere omgevingsfactoren ook een rol. Mensen met ADD staan erom bekend dat het aandachtsprobleem het voornaamste probleem is. Hierdoor is het moeilijker om te focussen op bepaalde details.

Ook bij ADD speelt erfelijkheid een grote rol, evenals neurotransmitters. Door te weinig aanmaak van noradrenaline en dopamine worden er te weinig signalen doorgegeven aan de hersenen. 

Wanneer jij het vermoeden hebt dat jij te weinig let op details doordat je misschien wel een andere aandoening als ADHD of ADD hebt, dan is het verstandig een afspraak te maken met de huisarts of psycholoog van lmcare.

Gerelateerde symptomen

Behandeling

Wanneer jij ADHD of ADD hebt en daardoor weinig let op details, dan is het goed om in behandeling te gaan.

ADHD is een aandoening die niet genezen kan worden. Wel kunnen wij middels cognitieve gedragstherapie (CGT) de klachten helpen te verlichten. Cognitieve gedragstherapie is één van de meest voorkomende behandelvormen wat betreft ADHD in Nederland. Gedragscomponenten zijn namelijk van invloed op de symptomen.

Ook ADD behandelen wij middels cognitieve gedragstherapie (CGT). Er worden bepaalde handvatten aangereikt om op een gezondere manier te kunnen handelen en denken.

Het is ontzettend belangrijk om ADHD en ADD te behandelen. We zien vaak dat mensen andere problemen ontwikkelen als gevolg van de aandoening die zij hebben. Hierbij kan gedacht worden aan faalangst, depressiviteit of bijvoorbeeld leerproblemen.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Vorige Volgende