Home » Symptomen » Weinig zelfwaardering

Weinig zelfwaardering

Zelfvertrouwen en zelfwaardering staan aan de basis van iemands persoonlijkheid. Deze kernwaarden ontstaan al bij de opvoeding. Tuurlijk, er zijn periodes of momenten in het leven waarbij iemand een deuk op kan lopen in het zelfvertrouwen en zelfwaardering.

Normaal gesproken herstelt dit zich wel naarmate het leven verder gaat. Een te lage zelfwaardering komt helaas nog bij te veel mensen voor. Bij mensen met een depressie komt het zelfs extreem vaak voor.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van weinig zelfwaardering bij een depressie

Maar hoe kan het dan dat mensen met een depressie weinig zelfwaardering kennen?

Dit heeft te maken met een combinatie van factoren. Het kan te maken hebben met genetische aanleg. Wanneer ouders te maken hebben met een depressie dan is de kans ook groter dan de kinderen aanlopen tegen weinig zelfwaardering en een depressie. Ook spelen sociale- en omgevingsfactoren een belangrijke rol.

Het kan zomaar zijn dat een gebeurtenis ervoor zorgt dat iemand depressief wordt of tegen een ontzettend lage zelfwaardering aanloopt, denk bijvoorbeeld aan een ontslag.

Biologische redenen kunnen ook ten grondslag liggen aan een depressie. Neurotransmitters zorgen voor communicatie tussen hersencellen. De neurotransmitters noradrenaline en serotonine komen bij mensen met een depressie vaak in mindere mate voor in bepaalde hersengebieden. Iemand is hierdoor vatbaarder om tegen een depressie, of een veelvoorkomend symptoom als weinig zelfwaardering aan te lopen.

Gerelateerde symptomen

Angst voor ontmoetingen / presenteren

Bij mensen die een extreme angst beleven voor nieuwe ontmoetingen of presenteren ligt er vaak een diepere reden ten grondslag.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een symptoom die hoort bij klachten als stress of bij het hebben van een paniekaanval of stoornis

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Behandeling weinig zelfwaardering

Wanneer iemand te weinig zelfwaardering kent door een depressie, dan is het belangrijk om dit te behandelen. Dit doen wij middels cognitieve gedragstherapie en psychotherapie. Bij cognitieve gedragstherapie leer jij een nieuwe manier van handelen en denken aan. Deze nieuwe manier moet ervoor zorgen dat jouw leven weer de moeite waard wordt in jouw ogen. We bekijken en identificeren bepaalde denkpatronen en corrigeren deze.

Bij psychotherapie zoomen wij dieper in op jouw verleden. Dit zorgt ervoor dat jij meer inzicht krijgt in het feit waarom jij tegen psychische problemen aanloopt. Wij doen aan een versnelde behandelprocedure.

In een kort tijdsbestek heb jij met jouw online psycholoog veelvuldig contact. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg jij, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die je nodig hebt.

Wil jij meer informatie over het hebben van een depressie en de oplossing die wij bieden?Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

PTSS

De kenmerken van PTSS kunnen behoorlijke gevolgen hebben. Voor veel mensen die last hebben van PTSS is het een stuk moeilijker leven.

Sociale fobie

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Denise Habets
Psycholoog Msc

Siegfried Koeck
Klinisch psycholoog

Maren Bethke
GZ-psycholoog

Naomi Paauw
Psycholoog Msc

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.