Dwangstoornis
Bij een dwangstoornis, ook wel Obsessive Compulsive Disorder (OCD), voel je een noodzaak om bepaalde acties op een speciale manier uit te voeren. Ook ongemakkelijke rituelen horen hierbij.
Bij 2% van de bevolking komt een dwangstoornis voor. Het komt zowel voor bij mannen als vrouwen. In principe kan een dwangstoornis zich op alle leeftijden ontwikkelen. We zien wel vaker dat een dwangstoornis zich ontwikkelt bij mensen als ze begin 20 zijn.

Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Ontstaan van een dwangstoornis
Een dwangstoornis is een geestesziekte, waarbij er niet echt één aanwijsbare oorzaak is. In veel gevallen ontstaat een dwangstoornis door een combinatie van verschillende zaken. Dit zijn vaak combinaties tussen omgevingsfactoren, lichamelijke factoren, persoonlijke eigenschappen en bepaalde dingen die je meemaakt in je leven.
Een belangrijke lichamelijke oorzaak is erfelijkheid. Wanneer dwangstoornissen voorkomen bij je ouders of in je familie, dan is de kans groter dat jij ook een dwangstoornis ontwikkelt. Dit komt doordat bepaalde processen anders lopen in de hersenen.Veel psychiaters denken dat een teveel aan dopamine en te weinig serotonine in je lichaam zorgen voor een te gedetailleerde focus en onaangename dwangmatigheid.
Bepaalde persoonlijke eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat jij eerder een dwangstoornis ontwikkelt dan anderen. Heb jij bijvoorbeeld van nature meer angst dan anderen? Dan is de kans groter dat jij een dwangstoornis ontwikkelt. Je gaat namelijk een in eenzelfde patroon gedragen wanneer jij ergens angstig voor bent. Deze vaste patronen kunnen uiteindelijk een bepaalde drang worden. Hetzelfde geldt als jij meer behoefte hebt aan controle of veiligheid.
Bepaalde (heftige) gebeurtenissen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een dwangstoornis. Dit zijn voornamelijk traumatische of stressvolle situaties geweest als mishandeling, of bijvoorbeeld seksueel misbruik.
Kenmerken van een dwangstoornis
Iedereen heeft zijn gewoontes in het dagelijks leven. Bepaalde dingen die je vaak doet, of bepaalde rituelen die je vaak uitvoert voor een bepaalde handeling. Deze gewoontes en rituelen kunnen uitgroeien tot bepaalde dwanggedachten die extreem vervelend kunnen worden voor jou en jouw omgeving.
Bepaalde gedachten die je dagelijks kunt hebben kunnen in eerste instantie compleet willekeurig zijn. Deze willekeurige gedachten kunnen snel uitgroeien tot voor jou geloofwaardige gedachten die je moeilijk weer kunt loslaten. Hierdoor voer je specifieke handelingen uit om ongemak te voorkomen, terwijl die handelingen juist het ongemak veroorzaken. De onnodige extra handelingen, en het blijven steken in details en principes, kosten je veel tijd en energie.
Voorbeelden van dwanghandelingen
De meest voorkomende voorbeelden van dwang zijn:
- Onnodig vaak douchen
- Steeds opnieuw je bed moeten opmaken
- Overdreven vaak controleren of het gasfornuis uit is
- Overbodig checken van het op slot zitten van deuren
- Meerdere keren lichtschakelaars aan- en uitschakelen
- Bepaalde acties steeds herhalen
Naast de veel voorkomende dwanghandelingen ontwikkelen mensen ook bepaalde dwanggedachten die niet alledaags zijn. Je hebt bijvoorbeeld jezelf aangeleerd dat je iets moet doen elke keer, omdat anders er iets ergs gebeurd. Je mag bijvoorbeeld niet meer over de strepen fietsen van een fietspad, anders krijg je een ernstig ongeluk. Dit kan zich zo ver ontwikkelen dat je er alles aan zult doen niet over deze strepen te fietsen.
Behandeling van jouw dwangstoornis
Het leven met een dwangstoornis is voor veel mensen een behoorlijke aanslag op de levenskwaliteit. Het kan grote gevolgen hebben voor jezelf of je omgeving. Een veel voorkomend gevolg van een angststoornis is bijvoorbeeld eenzaamheid. Door een bepaalde schaamte van mensen vaak ontwikkelen gaan ze minder de deur uit of proberen ze minder met mensen in aanraking te komen.
Problemen op het werk, of spanningen in een relatie zijn een gevolg van deze stoornis. Op het werk is het bijvoorbeeld een stuk moeilijker om normaal je werk te doen. In de persoonlijke sfeer kan het voorkomen dat je partner of je vrienden niet begrijpen hoe jij je gedraagt wat kan leiden tot bepaalde spanningen.
Je kunt je voorstellen om een dwangstoornis goed en gericht te behandelen. Het is bij een dwangstoornis belangrijk dat je je gedrag radicaal verandert. LMcare biedt cognitieve gedragstherapie waarbij vele technieken en opdrachten helpend zijn. We gaan na welke situaties bepaalde gedachtes en gevoelens bij je oproepen en hoe je, ondanks het gevoel van ongemak, je dwang toch kunt weerstaan. Met je online psycholoog onderzoek je hierbij wat realistisch is en wat niet.
Lees meer over de werkwijze van onze psychische hulp online >
Gerelateerde symptomen
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.