Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen. Dit is een opkomend angstgevoel dat gepaard gaat met veel lichamelijk ongemak. Je voelt gevaar, terwijl je feitelijk niet in gevaar bent.

Dit heeft te maken met de vecht- of vlucht functie die we allemaal hebben. Iedereen kan wel eens last hebben van een paniekaanval. We spreken van een paniekstoornis als deze aanvallen regelmatig voorkomen en langer dan een maand aanhouden.

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgeving

LMcare app

Ontstaan van een paniekstoornis

Het ontstaan van een paniekstoornis kan veel verschillende redenen hebben. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen bij het ontwikkelen van een paniekstoornis. Wanneer je ouders bijvoorbeeld een paniekstoornis hebben dan is de kans groter dat jij ook een paniekstoornis ontwikkelt. Opvoeding kan hier ook zeer zeker een rol in spelen. Angst, en met name hoe mensen met angst omgaan, is deels aangeleerd.

Een biologische reden kan zijn dat een overschot aan de neurotransmitters noradrenaline en door overactiviteit van het serotoninesysteem er een paniekstoornis kan ontstaan. De hersenen communiceren niet effectief met elkaar waardoor angst en paniek anders ervaart kan worden.

Daarnaast kan een paniekstoornis een voortvloeisel zijn van verschillende ziekten en problemen. Hierbij kun je denken aan hartaandoeningen of ontwenningsverschijnselen. Ook kan een aanval optreden als gevolg van drugsgebruik of een teveel aan cafeïne. Een andere trigger is overmatig veel stress in je leven.

Gerelateerde aandoeningen

Angststoornis

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress.

Depressie

Met een depressie kun je minder genieten van de mooie momenten in je leven.

Somatoforme stressstoornis

Een somatoforme stressstoornis is een aandoening waarbij mensen last hebben van lichamelijke klachten die hun leven verstoren

Kenmerken van een paniekstoornis

Het hebben van een paniekaanval of paniekstoornis zijn twee verschillende dingen. De symptomen die bij beide horen verschillen dan ook licht van elkaar.

Bij een paniekaanval horen de volgende symptomen:

  • Hyperventilatie
  • Misselijkheid en duizeligheid
  • Verhoogde hartslag
  • Druk op de borst
  • Zweten en rillingen

Wanneer iemand terugkerende paniekaanvallen heeft dan spreken we van een paniekstoornis. Het daadwerkelijk hebben van een paniekstoornis heeft andere symptomen. Deze symptomen moeten minimaal een maand na de eerste paniekaanval aanhouden om te spreken van een paniekstoornis.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen die zich voordoen bij een daadwerkelijke paniekstoornis:

  • Terugkerende paniekaanvallen
  • Je ontwikkelt een angst voor een nieuwe paniekaanval
  • Je gaat bepaalde situaties en plekken vermijden uit angst
  • Je ontwikkelt angst voor de angst. Deze angst zorgt er juist voor dat je sneller weer een paniekaanval krijgt. Wanneer iemand eenmaal een paniekaanval heeft gehad, dan heeft die persoon vaak veel angst om weer een paniekaanval te krijgen.
  • Je krijgt angst voor de angst
  • Hoofd- en buikpijn

De mentale kenmerken gaan gepaard met een sterke angst. Je kunt bang zijn dat je gek wordt of gaat sterven.

Behandeling bij een paniekstoornis

Een paniekstoornis doet bij mensen afbreuk aan de levenskwaliteit. Het is dus belangrijk om een paniekstoornis te behandelen. Bij cognitieve gedragstherapie werken we aan meerdere dingen. We zullen ons richten op je gedrag om zo beetje bij beetje bepaalde angsten te kunnen overwinnen. Wanneer iemand een bepaalde angst heeft, dan gaat deze persoon deze angsten vaak uit de weg. Heel logisch, aangezien deze angsten juist voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. Het is zaak om aan deze angsten te werken en ze de baas te worden.

Daarbij leer je een manier om je manier van denken volledig te veranderen. Je krijgt handvatten om je emoties te beïnvloeden om zo van een paniekaanval af te komen.In de therapie dagen we jouw denkpatronen uit en leer je het gedrag dat paniek angst veroorzaakt te veranderen.

LMcare heeft online psychologen in dienst die zeer betrokken zijn. Wij werken met een versnelde behandelprocedure. Hierdoor heb jij in kort tijdsbestek veel contact met jouw psycholoog. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde symptomen

Angst voor angst

Wanneer iemand ontzettend bang is voor iets kan er een angst voor de angst ontstaan.

Bepaalde acties steeds herhalen

Het constant moeten herhalen van bepaalde handelingen kan ervoor zorgen dat jij niet meer een normaal leven leidt.

Concentratieproblemen

Het constant hebben van concentratieproblemen kunnen gerelateerd zijn diepere aandoeningen

Druk op de borst

Er zijn veel verschillende activiteiten waarbij iemand druk op de borst kan ervaren.

Energieloos voelen

Dit gevoel waarbij je geen energie hebt, kan ook een symptoom zijn van een dieperliggende oorzaak, namelijk een depressie.

Nervositeit

Wanneer een bepaalde nervositeit of gespannenheid langer aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Overbezorgdheid

Overbezorgdheid één van de symptomen van het hebben van een angststoornis

Bang zijn voor een specifiek iets

Ben je bang voor bijv. tunnels, vliegen, hoogtes, spinnen, slangen, bloed of braken en probeer je deze specifieke dingen te vermijden? Dan kan het dat er sprake is van een specifieke fobie. Fobieën zijn over het algemeen goed behandelbaar.

Brandend gevoel

Het kan zijn dat jij op bepaalde plekken vaak een brandend gevoel ervaart. Dit kan komen door een ongeluk dat je hebt gehad of door een andere gebeurtenis.

Dingen makkelijk kwijt raken

Dingen kwijtraken overkomt iedereen. Toch is er ook een kleine groep mensen waarbij dingen net iets makkelijker kwijt raken dan bij anderen. Voor deze groep mensen kan het een symptoom zijn voor een aandoening als ADHD en ADD.

Onze psychologen staan voor je klaar

Ammani Cherpanath
Psychotherapeut

Anne Sophie Herman
Psychotherapeut i.o.

Bas van Oosterhout
Klinisch psycholoog

Bert van den Boomen
Klinisch psycholoog

Beyhan Gungormez
Psycholoog Msc

Chantal Mumuni-van Ree
GZ-psycholoog

Cynthia van Genderen
Psychotherapeut

Denise Habets
Psycholoog Msc

Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online

Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.

We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.

Neem contact op

Laat hieronder jouw gegevens achter, dan nemen we binnen 1 werkdag contact met je op