Paniekstoornis | LMcare

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je vaak last van paniekaanvallen. Dit is een opkomend angstgevoel dat gepaard gaat met veel lichamelijk ongemak. Je voelt gevaar, terwijl je feitelijk niet in gevaar bent. 

Dit heeft te maken met  de vecht- of vlucht functie die we allemaal hebben. Iedereen kan wel eens last hebben van een paniekaanval. We spreken van een paniekstoornis als deze aanvallen regelmatig voorkomen en langer dan een maand aanhouden.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Ontstaan van een paniekstoornis

Het ontstaan van een paniekstoornis kan veel verschillende redenen hebben. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen bij het ontwikkelen van een paniekstoornis. Wanneer je ouders bijvoorbeeld een paniekstoornis hebben dan is de kans groter dat jij ook een paniekstoornis ontwikkelt. Opvoeding kan hier ook zeer zeker een rol in spelen. Angst, en met name hoe mensen met angst omgaan, is deels aangeleerd.

Een biologische reden kan zijn dat een overschot aan de neurotransmitters noradrenaline en door overactiviteit van het serotoninesysteem er een paniekstoornis kan ontstaan. De hersenen communiceren niet effectief met elkaar waardoor angst en paniek anders ervaart kan worden.

Daarnaast kan een paniekstoornis een voortvloeisel zijn van verschillende ziekten en problemen. Hierbij kun je denken aan hartaandoeningen of ontwenningsverschijnselen. Ook kan een aanval optreden als gevolg van drugsgebruik of een teveel aan cafeïne. Een andere trigger is overmatig veel stress in je leven.

Gerelateerde aandoeningen

Kenmerken van een paniekstoornis

Het hebben van een paniekaanval of paniekstoornis zijn twee verschillende dingen. De symptomen die bij beide horen verschillen dan ook licht van elkaar.

Bij een paniekaanval horen de volgende symptomen:

 

 • Hyperventilatie
 • Misselijkheid en duizeligheid
 • Verhoogde hartslag
 • Druk op de borst
 • Zweten en rillingen

 

Wanneer iemand terugkerende paniekaanvallen heeft dan spreken we van een paniekstoornis. Het daadwerkelijk hebben van een paniekstoornis heeft andere symptomen. Deze symptomen moeten minimaal een maand na de eerste paniekaanval aanhouden om te spreken van een paniekstoornis.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen die zich voordoen bij een daadwerkelijke paniekstoornis:

 

 • Terugkerende paniekaanvallen
 • Je ontwikkelt een angst voor een nieuwe paniekaanval
 • Je gaat bepaalde situaties en plekken vermijden uit angst
 • Je ontwikkelt angst voor de angst. Deze angst zorgt er juist voor dat je sneller weer een paniekaanval krijgt. Wanneer iemand eenmaal een paniekaanval heeft gehad, dan heeft die persoon vaak veel angst om weer een paniekaanval te krijgen.
 • Je krijgt angst voor de angst
 • Hoofd- en buikpijn

 

De mentale kenmerken gaan gepaard met een sterke angst. Je kunt bang zijn dat je gek wordt of gaat sterven.

Behandeling bij een paniekstoornis

Een paniekstoornis doet bij mensen afbreuk aan de levenskwaliteit. Het is dus belangrijk om een paniekstoornis te behandelen. Bij cognitieve gedragstherapie werken we aan meerdere dingen. We zullen ons richten op je gedrag om zo beetje bij beetje bepaalde angsten te kunnen overwinnen. Wanneer iemand een bepaalde angst heeft, dan gaat deze persoon deze angsten vaak uit de weg. Heel logisch, aangezien deze angsten juist voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. Het is zaak om aan deze angsten te werken en ze de baas te worden.

Daarbij leer je een manier om je manier van denken volledig te veranderen. Je krijgt handvatten om je emoties te beïnvloeden om zo van een paniekaanval af te komen.In de therapie dagen we jouw denkpatronen uit en leer je het gedrag dat paniek angst veroorzaakt te veranderen.

LMcare heeft online psychologen in dienst die zeer betrokken zijn. Wij werken met een versnelde behandelprocedure. Hierdoor heb jij in kort tijdsbestek veel contact met jouw psycholoog. In makkelijk te plannen online sessies van ongeveer 45 minuten krijg je, via videobellen en chatcontact, de psychische hulp die jij nodig hebt.

Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.

Gerelateerde symptomen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende