Angststoornis | LMcare

Angststoornis

Angst helpt je in een gevaarlijke situatie en is een natuurlijke reactie. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling en je bloeddruk gaan omhoog en je spieren spannen zich aan om te vechten of te vluchten. Gezonde angst is goed voor je focus.

Bij een angststoornis voel je aanhoudend veel stress waardoor je je niet meer goed kunt concentreren op je werk en je dagelijkse bezigheden.

Een op de vijf Nederlanders heeft last van een angststoornis. Je bent dus niet de enige.

Neem contact op

Geen reis- of wachttijden

Korte behandeltrajecten

Veilige online omgevingen

LMcare app

Ontstaan van een angststoornis

Er is nooit een specifieke reden aan te wijzen voor een angststoornis. Een angststoornis hangt vaak af van verschillende factoren. Zowel omgevingsfactoren als persoonlijke kenmerken kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van een angststoornis.

Je ziet vaak dat een angststoornis gaandeweg ontstaat. Je bent vaker bang, of gaat bijvoorbeeld bepaalde situaties eerder uit de weg. Dit soort beginnende angstklachten kunnen verergeren en doorslaan richting een daadwerkelijke angststoornis.

Maar wat zijn dan gebeurtenissen die aan de oorsprong kunnen staan van een angststoornis?  Erfelijkheid kan een rol spelen in het ontwikkelen van een angststoornis. Wanneer je ouders psychische problemen of daadwerkelijk een angststoornis hebben is de kans groter dat jij ook tegen een soortgelijk iets aanloopt. Ook persoonlijkheidskenmerken, die je tot op zekere hoogte ook kunt erven van je ouders, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een angststoornis.

Opvoeding is ook iets wat kan zorgen voor een angststoornis. Bij opvoeding zijn er twee uitersten die kunnen zorgen voor het ontwikkelen van de stoornis. Aan de ene kant zorgt het niet veilig opgroeien ervoor dat een kind zich in emotionele zin niet optimaal kan ontwikkelen en zich angstig gaat voelen. Anderzijds zorgt een te beschermende opvoeding er juist voor dat een kind zich niet tegen bepaalde risico’s leert te beschermen. Een kind leert zichzelf aan dat overal problemen zijn en je niet voorzichtig genoeg kunt zijn. Dit kan resulteren in een constante angst en op termijn een angststoornis. Ook is het natuurlijk mogelijk dat een angststoornis ontstaat door drugs of medicijngebruik of door een lichamelijke ziekte.

Gerelateerde aandoeningen

Kenmerken van een angststoornis

Wanneer je last hebt van een angststoornis heb je last van verschillende symptomen. In eerste instantie is het belangrijk om te ontdekken of je last hebt van angsten die de gemiddelde Nederlander dagelijks meemaakt of dat je daadwerkelijk een angststoornis hebt. Wanneer je twijfelt of je een angststoornis hebt is het zaak een afspraak te maken met je huisarts of psycholoog.

De volgende symptomen en klachten komen veel voor bij een angststoornis:

 • Concentratieproblemen
 • (Constant een nerveus gevoel
 • Verminderde eetlust of zelfs geen eetlust
 • Slaapproblemen en piekeren
 • Hoofdpijn en buikpijn
 • Onrustig gevoel
 • Angst voor de angst

Wanneer je last hebt van een angststoornis is het goed mogelijk dat je een op een gegeven moment een angst- of paniekaanval krijgt. Wanneer je dit nog nooit ervaren hebt kan z’n aanval op dat moment vrij beangstigend kan zijn. Dit zijn de meest voorkomende (lichamelijke) klanten bij een angst- of paniekaanval:

 • Een drukkend gevoel of pijn op de borst (vergelijkbaar met een hartaanval)
 • Hartkloppingen
 • Je begint te trillen
 • Overmatig transpireren
 • Een duizelig/misselijk gevoel
 • Je raakt buiten adem of begint te hijgen (of in ernstige gevallen hyperventilatie)
 • Doof gevoel in benen en armen
 • Ontzettend angstig gevoel

Verschillende angststoornissen

Een angststoornis kan de kwaliteit van je leven ernstig aantasten. Je bent vaak aan het piekeren en vermijdt doodgewone situaties.

Hieronder vind je de meest voorkomende angststoornissen:

Paniekstoornis
Als je deze stoornis hebt, wordt je regelmatig plotseling overvallen door een angstig of ellendig gevoel. Je krijgt het gevoel dat je de controle volledig verliest. De paniek hierover kan enkele minuten tot een half uur duren.

 

Piekerstoornis
Bij deze stoornis maak je je voortdurend zorgen. Je denkt overdreven veel en voelt je dan gespannen en nerveus.

 

Dwangstoornis
Er is sprake van een dwangstoornis als je bepaalde handelingen of rituelen steeds moet herhalen van jezelf. Doe je dit niet dan krijg je angst en stress. Een bekende dwangstoornis is smetvrees.


Straatvrees
Bij straatvrees, ook wel agorafobie, mijd je openbare plekken. Je bent bang om je vertrouwde omgeving te verlaten. Bijvoorbeeld omdat je bang bent om de weg naar huis niet meer terug te vinden.

Sociale fobie
Met deze fobie ben je erg bang dat je iets doms doet of zegt en hierop kritiek krijgt.

Vaak ben je bang dat andere mensen je niet aardig vinden. Sociale contacten ga je daarom liever uit de weg.


Hypochondrie
Bij deze stoornis ben je steeds bang dat je een ernstige ziekte hebt. Gewone lichamelijke klachten die je als bevestiging dat er iets mis is.

 

Dysmorfofobie
Je hebt bij deze fobie last van gedachten over je uiterlijk. Deze gedachten zijn niet of nauwelijks te stoppen. Je vindt iets lelijk en overdrijft dit.

Komt een stoornis of fobie je bekend voor? LMcare staat voor je klaar.

Behandeling van een angststoornis

De behandeling die we graag inzetten voor jouw angststoornis is cognitieve gedragstherapie (CGT). In deze therapie draait het om het identificeren en corrigeren van je denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Bij het veranderen van je gedrag, zal je angst langzaamaan verdwijnen.

Je zult zelf beseffen hoe belangrijk het is om met je angststoornis om te kunnen gaan. Vaak is het een ontzettende belemmering in het dagelijkse leven. Je doet de dingen niet meer waar je juist veel plezier uithaalt. Er worden situaties vermeden die jou normaal gesproken juist veel geluk opleveren. Dit kan ten koste gaan van jouw leefplezier en levenskwaliteit. Om weer in een situatie terecht te komen waarbij je alles uit het leven wilt en kunt halen is dan ook erg belangrijk.

Wilt jij meer informatie over de cognitieve gedragstherapie en hoe deze therapie jou kan helpen met jouw angststoornis?
Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online of neem contact met ons op.

Gerelateerde symptomen

Onze psychologen staan voor je klaar

Vorige Volgende