Sociale fobie
Met een sociale fobie, ook wel Social Anxiety Disorder (SAD), zijn ontmoetingen zo moeilijk voor je dat je het liefst wegvlucht. Je bent bang voor een vervelende afloop of hebt het idee hebt dat je geobserveerd wordt.
Bij een sociale fobie voel je een sterke angst. Eigenlijk weet je wel dat deze angst overdreven is, maar toch maak je je druk dat je iets stoms doet of dat anderen zien dat je nerveus bent.

Geen reis- of wachttijden
Korte behandeltrajecten
Veilige online omgeving
LMcare app
Ontstaan van een sociale fobie
Bij een sociale fobie zijn er vaak meerdere redenen aan te wijzen waardoor iemand deze fobie ontwikkelt. Aan je sociale fobie ligt vaak een vervelende gebeurtenis ten grondslag. Je bent in het verleden bijvoorbeeld blootgesteld aan een bijzonder moeilijke sociale situatie. Misschien ben je als kind uitgelachen of gepest.
Een sociale fobie kan ook zeker erfelijk zijn. Wanneer je ouders een sociale fobie hebben is de kans groter dat jij ook een sociale fobie ontwikkelt.
Het is alleen moeilijk aan te geven waarom de ene persoon wel een sociale fobie ontwikkelt en een ander niet. Vaak spelen omgevingsfactoren of meegemaakte gebeurtenissen hierin een rol.
Je kunt je voorstellen dat, zeker als kind zijnde, je een voorbeeld neemt aan je ouders. Wanneer je ouders angst hebben voor sociale gebeurtenissen zoals verjaardagen of bijvoorbeeld moeite hebben om in het openbaar te spreken, wordt dit voor kinderen ook eerder ervaren als gebeurtenissen die eng zijn. Op deze wijze kunnen kinderen natuurlijk ook eerder een sociale fobie ontwikkelen.
Gerelateerde aandoeningen
Kenmerken van sociale fobie
De specifieke situatie die je door angst het liefst vermijdt, bepaalt meteen welke sociale fobie je hebt. Dit kan angst voor presenteren zijn, voor een groep of op een podium, maar ook kunnen het doodnormale ontmoetingen zijn.
Je kunt last hebben van de volgende symptomen:
- Duidelijke en aanhoudende angst voor situaties waar je sociaal moet presteren en functioneren.
- Je bent bang om je beschamend te gedragen of dat je angstverschijnselen krijgt.
- Je krijgt angst bij een sociaal moment wat zelfs over kan slaan in een paniekaanval.
- Je weet van jezelf dat de angst die je hebt overdreven is
- De angstklachten hebben invloed op jouw leven
Hiernaast zijn er ook lichamelijke klachten die iemand kan ondervinden bij het hebben van een sociale fobie. De lichamelijke klachten bij een sociale fobie zijn:
- Hartkloppingen
- Veel transpireren
- Braken
- Diarree
- Hyperventileren
- Angst voor ontmoetingen / presenteren
- Hoofd- en buikpijn
Bij een sociale fobie zorg je er in het begin voor dat je ongemak voorkomt, maar je leven wordt steeds ingewikkelder omdat je jezelf steeds verder beperkt. Uiteindelijk kom je in een sociaal isolement terecht als je niet op tijd hulp zoekt.
Behandeling van je sociale fobie
Om je sociale fobie te behandelen gebruikt LMcare cognitieve gedragstherapie. Dit is een therapievorm waarbij je negatieve en angstige gedachten onderzocht worden. Samen met je psycholoog ga je na welke gedachten wel en niet waar zijn. Waarom? Gedrag en gedachten houden namelijk de fobie in stand. Het is dus belangrijk deze gedachten en het bijbehorende gedrag te veranderen.
Je oefeningen waarbij je in moeilijke situaties speciale technieken uitprobeert. Hierdoor zal je wennen aan bepaalde situaties en hier beter mee om kunnen gaan. Op termijn zal dit ervoor zorgen dat je minder, of zelfs geen lichamelijk of mentale klachten ervaart in sociale gebeurtenissen.
Voorbeelden hiervan zijn het aandacht hebben voor je omgeving en op een bepaalde manier leren kijken.
Lees snel meer over de werkwijze van onze psychische hulp online.
Gerelateerde symptomen
Onze psychologen staan voor je klaar
Bij LMcare spreek je jouw psycholoog online
Het is eigenlijk heel logisch: als je elkaar vaak ziet, ben je veel meer betrokken, weet je wat er speelt en kom je sneller to the point. Bij LMcare behandelen we daarom succesvol volgens onze FIT-method®.
We houden de behandelingen kort, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij videobellen is het mogelijk om je psycholoog 2 tot 3 keer per week te spreken, gewoon vanuit je huiskamer. Zelfs dagelijks, als dat even nodig is. Dit sterkt de band tussen jou en de psycholoog die nodig is voor een succesvolle behandeling.
Door onze ervaring met de FIT-method®, weten we dat een sGGZ-traject bij LMcare gemiddeld binnen 4 maanden volledig en succesvol afgerond kan zijn.